Hlavní obsah

Týdny hádek o hovězí. Zneužívá se momentální průšvih, míní česko-polský majitel řeznictví

Má zkušenosti s řezníky z Česka i Polska. Opatření, která Češi proti polskému masu zavedli, považuje za šikanu.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Prohlášení českých politiků o polských potravinách mají obrovský dopad na naše obchody. Je to šikana importérů, říká česko-polský podnikatel a majitel několika řeznictví Stanislaw Bielesz.

Článek

Na středu má ministr zemědělství Miroslav Toman domluvenou schůzku v Bruselu s eurokomisařem pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenisem Andriukaitisem. Budou řešit, nakolik bylo od Čechů přiměřené mimořádné veterinární opatření, které Česko uvalilo na hovězí maso dovážené z Polska.

Česko-polský podnikatel Stanislaw Bielesz, který působí na Těšínsku, má jasno už teď: Jde o šikanu dovozců a protežování českých výrobků.

„Kdyby to čeští politici mysleli vážně, že chtějí chránit český trh před špatnými výrobky, tak zakážou import z těch a těch závodů, protože jsou vadné. Když to udělali plošně, je to jednoznačné,“ popisuje Bielesz.

Sám v České republice vlastní mimo jiné pět obchodů s masem a jeho rodina provozuje řeznictví i v Polsku. Kritická prohlášení českých politiků na adresu kvality polských potravin už mají konkrétní dopady na jeho tržby.

„Před třemi lety jsme měli deset obchodů, teď jich máme pět. A je to zapříčiněno jenom tím, že jsou šíleně snížené tržby,“ tvrdí podnikatel.

Podle něj je běžné, že po silných slovech vrcholných představitelů přestávají do jeho obchodů chodit zákazníci, kteří u něj přitom několik let spokojeně nakupovali.

Pusťte si také rozhovor z provozovny, odkud šlo k lidem závadné hovězí. „Jaké lidi to pouštíme k masu?“ ptá se šéf masokombinátu.Video: Petr Švihel

Mimořádné veterinární kontroly začaly na příkaz ministra zemědělství platit od čtvrtka 21. února. Šlo o reakci na 700 kilogramů polského hovězího, ve kterém se našla salmonela. Dovozci hovězího z Polska nesmí uvést maso na český trh, dokud nemají laboratorně potvrzené, že je nezávadné.

A Stanislaw Bielesz poukazuje na to, že se nařízení týká i českých krav, které jsou zpracovány v polských jatkách.

„Je to regionální výrobce hovězího masa, má regionální jatka, akorát jsou na polské straně. A tak jsme do toho spadli, protože importujeme maso z Polska,“ říká Bielesz.

Veterinární nařízení podle něj vůbec nezohledňuje právě takto provázané situace v česko-polském pohraničí. Právě to podle svých slov vnímá jako největší křivdu.

Reklama

Doporučované