Hlavní obsah

Týdny i měsíce svázané děti. Soud poslal rodiče na 25 let do vězení za týrání 13 potomků

Drsný případ musela řešit americká justice.Video: Tereza Brhelová, AP, Reuters

 

Reklama

Případ amerického páru i rok po odhalení hýbe médii. Rodiče, kteří týrali své děti, soud poslal do vězení. Některé děti jim odpustily.

Článek

Manžele Turpinovy poslal soud v pátek na 25 let do vězení. Odsoudil je za týrání a neoprávněné zadržování jejich dětí v domě v Kalifornii. U soudu zaznělo, že rodiče sourozence drželi izolované od vnějšího světa a často jim nedali jídlo nebo je nenechali se umýt. Žádný ze sourozenců také nebyl více než čtyři roky u doktora.

„Děti byly často týdny nebo měsíce svázané,“ řekl CNN právník okresu Riverside Mike Hestrin.

Pár policie zadržela na začátku loňského roku, kdy se jednomu ze sourozenců podařilo uniknout. Proti manželům svědčily dvě z jejich nejstarších dětí. Obě nyní studují na vysoké škole.

„Rodiče mi vzali celý můj život. Ale teď si ho beru zpět. Jsem bojovnice a jsem silná. Letím životem jako raketa,” řekla u soudu jejich dcera, zatímco se její matka Louise rozbrečela.

Její bratr svým rodičům před udělením rozsudku odpustil.

„Nejsem schopný popsat, čím vším jsme museli projít, když jsme vyrůstali. Občas se mi vracejí noční můry plné toho, jak byli moji sourozenci svázaní nebo je rodiče bili. Ale to už je minulost. Miluju svoje rodiče. Hodně věcí, co nám dělali, jsem jim už odpustil,” přiznal.

Za uplynulý rok se toho pro něj hodně změnilo. Na vysoké škole studuje softwarové inženýrství a naučil se plavat a jezdit na kole. Nejdůležitější pro něj podle jeho slov bylo, že se naučil zastat se sám sebe.

Oba manželé se u soudu několikrát rozbrečeli a vyjádřili lítost nad svými činy. Doufají, že jejich děti budou ve svých životech úspěšní.

„Mrzí mě všechno, co jsem udělala a ublížilo to mým dětem. Miluji je víc, než si dokážou představit,“ řekla matka Louise.

Otec dětí David Turpin nebyl schopný mluvit kvůli záchvatu pláče. Jeho výpověď musela přečíst jeho advokátka.

„Děkuju Bohu za všechny mé děti. Je mi líto, jestli jsem udělal něco, co jim ublížilo,“ zaznělo v jeho prohlášení. Napsal také, že doufá, že si děti zůstanou blízké, když s nimi jejich rodiče nebudou.

Soudce Bernard Schwartz před vynesením rozsudku zmínil, že děti jsou dar nejen pro své rodiny, ale i pro společnost.

„Sobecké, kruté a nehumánní zacházení s vlastními dětmi připravilo je, jejich rodinu a kamarády, ale především vás o tento dar. Změnili jste jejich životy a jejich schopnost se učit a růst. Všechny úspěchy, které budou v budoucnu mít, nejsou díky vám, ale navzdory vám,“ zaznělo mimo jiné v rozsudku.

Soud také udělil speciální nařízení na ochranu dětí. Deset dětí Turpinovi nemohou kontaktovat deset let – buď osobně, přes mail, telefon, sociální sítě, nebo prostřednictvím třetí osoby. Dvě děti nemohou kontaktovat pět let a jedno z dětí nařízení pro ochranu nemá.

Případ i po roce hýbe sociálními sítěmi. Na svém Twitteru se mimo jiné vyjádřila i americká novinářka Wendy Corona.

„Nikdy nebyli venku a nevěděli, co jsou to léky, to je… wow. Jen něco, co odhalilo jedno zavolání na 911, z toho, jak rodina Turpinových žije v Kalifornii. Díky Bohu, že odvážná sedmnáctiletá dívka zavolala na policii… #srdcervoucí"

Když loni v lednu policie vnikla do domu Turpinových, našla dvanáct zanedbaných dětí. Nejmladšímu byly dva roky a nejstaršímu téměř třicet let. Někteří dospělí byli tak podvyživení, že vypadali jako dospívající.

Policie sourozence našla díky jejich sedmnáctileté sestře. Ta svůj útěk plánovala více než dva roky.

Reklama

Doporučované