Hlavní obsah

Týdny módy v Praze budou mít dvě stage a sloučí se do jedné

Foto: Seznam Zprávy

Praha.

Reklama

Pražský týden módy Mercedes Benz Prague Fashion Week bude mít letos dvě přehlídkové stage.

Článek

Organizátoři se kromě klasické Mercedes-Benz stage rozhodli zřídit i Zalando stage, na které návštěvníci uvidí instalace od návrhářů a značek, které mají jako hlavní téma kolekcí udržitelnost a propojení módy s digitální vizualizací a technologiemi. Týden módy bude letos obsáhlejší i z toho důvodu, že se pořadatelé rozhodli kvůli koronavirové situaci spojit jarní edici módní akce s tou podzimní.

Každá edice módního týdne prezentuje vždy modely na nadcházející období. V září si budou moci návrháři vybrat, zda představí kolekci na jaro a léto 2021 nebo představí i modely pro nadcházející podzim a zimu, které se měly původně prezentovat letos v březnu. „Rozhodnutí, s jakou kolekcí se chtějí na Mercedes-Benz stage návrháři prezentovat, necháváme tentokrát zcela na jejich uvážení. Chceme lokální návrháře, jejich tvorbu a módní průmysl maximálně podpořit,“ uvedl ředitel Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku Lukáš Loskot.

Na týdnu módy se letos představí přes dvacet návrhářů jako Jakub Polanka, Petra Balvínová nebo Jiří Kalfař. Akce se zúčastní také čtyři finalisté soutěže pro mladé návrháře Van Graaf Junior Talent či studenti oděvního designu. Součástí hlavního programu bude i premiéra dokumentárního filmu Christian Louboutin, boty jako umění o tvorbě tohoto návrháře. Premiéra, které se měl účastnit i sám Laboutin, měla být původně 19. března na jarním týdnu módy. Nyní je na programu ve čtvrtek 10. září ve Francouzském institutu. Dokument uvede na podzim i Česká televize.

Program na Zalando stagi bude pro návštěvníky zdarma. „Naším zájmem je sdílet toto téma s co nejširším publikem, a proto bude program volně přístupný veřejnosti po celou dobu přehlídkových dní,“ dodal Loskot. Kromě programu na Zalando stagi budou veřejnosti volně přístupné i další akce jako after party v Groovebaru 8. září nebo Bibloo Bubble party o den později. Volný vstup bude také na sérii přednášek a diskuzí na téma překračování hranic v módě, které se uskuteční odpoledne a večer 9. a 10. září ve SmetanaQ Gallery na Smetanově nábřeží. Součástí programu bude také tradiční sportovně-charitativní happening pořádaný Nadací Terezy Maxové dětem.

Jarní fashion week chtěli původně pořadatelé přesunout z března na květen, nyní se rozhodli spojit jarní akci s tou podzimní. Týden módy, na který je ode dneška možné koupit vstupenky, se uskuteční od 4. do 11. září v areálu bývalého kláštera sv. Gabriela na Smíchově. V případě nepříznivého vývoje situace v souvislosti s koronavirem se akce uskuteční venku.

Mercedes-Benz Prague Fashion Week patří k mezinárodní síti 50 módních platforem pod hlavičkou automobilky a koná se pravidelně dvakrát do roka. Podle pořadatelů každý týden módy navštíví kolem 10 000 lidí.

Reklama

Doporučované