Hlavní obsah

Tykačova firma elektrárnu Počerady nezíská, dozorčí rada ČEZ prodej zamítla

Elektrárna Počerady zůstane ve vlastnictví ČEZ.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Prodej kritizoval ministr financí Andrej Babiš (ANO). Proti stanovisku jeho úřadu Tykač jít nechtěl.

Článek

Dozorčí rada energetické společnosti ČEZ neschválila prodej hnědouhelné elektrárny Počerady. Zájem o ní měla Vršanská uhelná finančníka Pavla Tykače, která nabídla 10 miliard korun.

Podle dřívějších informací možný prodej elektrárny podpořilo představenstvo ČEZ. Dozorčí rada ale už na konci dubna rozhodnutí odložila a vyžádala si od vedení firmy další materiály k prostudování.

Prodej kritizoval ministr financí Andrej Babiš (ANO), podle resortu ale rozhoduje stanovisko dozorčí rady. Vršanská uhelná ale přesto nechtěla jít proti názoru Ministerstva financí a v rozporu se stanoviskem Babišova úřadu by ke koupi nepřistoupila.

Dozorčí rada ČEZ má 12 členů. Stát drží osm míst, zbytek jsou zástupci zaměstnanců. Babiš už dříve uvedl, že na základě koaličních dohod nominoval do dozorčí rady ČEZ za stát čtyři zástupce jeho resort, tři zástupci jsou nominováni ČSSD a jeden KDU-ČSL.

Skupina Czech Coal, kam Vršanská uhelná patří, rozhodnutí rady respektuje. „Skupina Czech Coal bere na vědomí rozhodnutí dozorčí rady ČEZ. Její volbu vnímáme jako potvrzení, že tradiční české uhelné zdroje, které významně stabilizují energetickou soustavu rozkolísanou dodávkami elektřiny z obnovitelných zdrojů, mají strategickou hodnotu a ještě dlouhou budoucnost. V souladu s tímto trendem budeme nadále dodávat ČEZ uhlí pro jejich elektrárnu Počerady až do roku 2060, tak, jak to stanoví platná smlouva," uvedla mluvčí.

Reklama

Doporučované