Hlavní obsah

Tylovo divadlo v Plzni začne po pauze hrát, nabídne třicet představení

Foto: Getty Images

.

Reklama

Po sedmiměsíční pauze, vynucené opatřeními proti šíření koronaviru, začne plzeňské Divadlo J. K. Tyla hrát pro diváky za dodržení nařízených opatření 26. května.

Článek

Do konce divadelní sezony odehraje na třech scénách kolem 30 představení. Na programu jsou osvědčené a oblíbené tituly z repertoáru všech čtyř uměleckých souborů i ochutnávky nově nastudovaných inscenací, baletní koncert, Muzikálové matiné či Galavečer Literární kavárny. „Předprodej vstupenek začne ve středu 19. května v 9:00 on-line i v pokladně předprodeje pod Velkým divadlem ve Smetanových sadech,“ řekla vedoucí obchodního útvaru Edita Laštovková.

Upozornila že při nákupu vstupenek bude nutné zanechat kontaktní údaje pro účely případného epidemiologického šetření. Kapacita hlediště všech scén bude snížená na polovinu, diváci od šesti let budou muset předložit test na koronavirus s negativním výsledkem, potvrzení starší 14 dnů o ukončeném očkování nebo potvrzení o prodělání covidu-19, ne starší 90 dní. „Při vstupu do divadla bude všem divákům měřena tělesná teplota a samozřejmě platí povinnost ochrany dýchacích cest podle platných nařízení. Děkujeme všem divákům za pochopení a věříme, že dodržování nutných opatření je neodradí od návštěvy divadla,“ řekla Laštovková.

Obnovenou sezonu zahájí jeden z největších hitů divadla - muzikál Elisabeth. Představitelka titulní role Soňa Hanzlíčková za roli císařovny Alžběty dostala Uměleckou cenou města Plzně a Pavel Režný získal za roli Smrti Cenu Thálie. Z osvědčených titulů nabídne program mimo jiné komedii Brouk v hlavě s Martinem Stránským v hlavní dvojroli, anglický muzikál Billy Elliot, Verdiho operu Nabucco, muzikálový thriller Sweeney Todd, obnovenou premiéru klasického baletu Šípková Růženka, punkrockový muzikál American Idiot či Bizetovu Carmen. K lákadlům bude patřit muzikál My Fair Lady, na jehož uvedení soubor muzikálu kvůli koronaviru čekal více než rok.

„Během uzavření divadel jsme stále zkoušeli, odehráli jsme i řadu představení bez publika, jsme připraveni a nemůžeme se dočkat, až přivítáme diváky v našich hledištích. Samozřejmě jsme i nervózní, nevíme, jaký zájem o představení bude. My ale diváky a jejich energii už zoufale potřebujeme a doufáme, že je různá omezení od návštěvy divadla neodradí a že přijdou,“ uvedl ředitel Martin Otava.

Z nově nazkoušených a před diváky dosud neodehraných představení například soubor baletu na konci května završí přípravu světové premiéry taneční adaptace knihy Vyhoďme ho z kola ven, proslavené mimo jiné filmovým zpracováním režiséra Miloše Formana Přelet nad kukaččím hnízdem. Muzikál kromě odkládané premiéry My Fair Lady poprvé představí broadwayskou novinku Něco shnilého! (Something Rotten!). Soubor opery uvede jednu z nejslavnějších operet Netopýr a komickou operu Italka v Alžíru. Příznivci činohry se mohu těšit na čtyři nové tituly, a to na adaptaci Hrabalových Postřižin, na komedii Španělská muška, na tragigrotesku Karla Steigerwalda Neapolská choroba a na pohádku Křemílek a Vochomůrka. Slavnostní premiéry těchto inscenací jsou naplánovány na září.

Reklama

Doporučované