Hlavní obsah

Čeští záchranáři poslali první záběry, pátrat budou blízko místa výbuchu

Velitel týmu USAR Jiří Čmakal potvrdil, že tým dvaceti hasičů a pěti psovodů byl nasazen na konkrétní místo v Bejrútu.Video: twitter.com/HasiciPraha

 

Reklama

Čeští hasiči v Bejrútu začali s hledáním lidí uvězněných v troskách na místě úterního výbuchu.

Článek

„Libanonská armáda, která koordinuje záchranné práce, nám označila místo, které by mělo být naším úsekem,“ potvrdil vedení hasičů velitel týmu USAR Jiří Čmakal v době, kdy hasiči vyčkávali na přesun na místo.

Mluvčí hasičů informovala, že nasazení přišlo po „dlouhých průtazích ze strany libanonské armády“. „Od rána armáda nepovolovala mezinárodním týmům nasazení. Český tým si proto začal hledat vhodné místo k nasazení sám, proběhly průzkumné práce a z naší strany byl velký tlak na možnost začít pracovat. Komunikace s armádou však byla velmi komplikovaná,“ vysvětlila Studená. Podle jejích slov prosadit nasazení týmu se podařilo teprve „po důrazném naléhání také ze strany české ambasády v Bejrútu“.

Podle velitele vyslaných složek bude tým prohledávat objekty v bejrútském přístavu, není ale zatím jasné, zda půjde o skladovací haly, nebo i další přilehlé objekty. Celkově by se mělo jednat o území o rozloze 85 tisíc čtverečních metrů.

Čmakal potvrdil, že české záchranné složky budou v sutinách pátrat asi pět set metrů od místa samotného výbuchu. Na vyznačené místo dnes vyrazí 20 hasičů i se statikem a lékařem, kteří do Bejrútu se záchranáři vyrazili.

Čeští hasiči odletěli pomáhat s hledáním lidí v troskách po úterním výbuchu v bejrútském přístavu ve středu večer. Do Libanonu zamířily čtyři desítky specialistů z týmu USAR, kteří jsou cvičení na vyprošťování lidí z trosek, ve skupině jsou také kynologové se psy, statik či lékař.

Exploze v bejrútském přístavu, která v úterý poničila několik čtvrtí, si vyžádala podle libanonského ministra zdravotnictví 135 mrtvých a 5000 zraněných.

Tak vypadá destrukce Bejrútu:

Reklama

Doporučované