Hlavní obsah

Tým kolem festivalu Groove Brno chystá na léto koncerty a křty desek

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Festival Groove Brno, který se loni nemohl uskutečnit kvůli koronavirovým omezením, nabídne v létě koncerty pod širým nebem.

Článek

Naživo v Biskupském dvoře zazní hudba ze tří alb, která v době pandemie připravil k vydání tým kolem agentury Bujoart a orchestru B-Side Band. Program poskytla ČTK za pořadatele Lucie Šimůnková. Součástí koncertů budou křty desek.

„Když jsme se minulý rok rozhodovali, zda festival přesuneme, nebo uspořádáme on-line, bylo to jednoznačné. Festival i samotný žánr groove je především o energii, společné radosti a živé hudbě. Tyto atributy jsou po internetu bohužel absolutně nepřenosné,“ uvedl ředitel festivalu Josef Buchta.

I v době, kdy nebylo možné hrát naživo, chtěl Buchta dát muzikantům práci. „Proto jsme se rozhodli zaznamenat naše české festivalové projekty a vydat tak tři studiová alba. Všechny tři v plné parádě společně s diváky v létě pokřtíme. Věříme, že živé koncerty konečně vyjdou,“ doplnil Buchta.

První dva večery - 24. a 25. srpna - budou patřit desce Folk Swings. B-Side Band s kapelníkem Buchtou na CD zaznamenal folkové písně od Jarka Nohavici, Vlasty Redla či Slávka Janouška v nových orchestrálních aranžích. Kromě autorů skladeb na desce zpívají také třeba Ewa Farna nebo Kristýna Daňhelová.

Na další nahrávce je zaznamenaná finální verze Jazzové mše Jaromíra Hniličky. B-Side Band spolupracoval s Komorním orchestrem Brno a sborem Ars Brunensis pod taktovkou Dana Kalouska. CD vyšlo v prosinci. Pod názvem Missa Jazz je už k dispozici také v digitální podobě v celosvětové distribuci. Živé provedení a křest desky jsou na programu 27. srpna.

Festivalovou nabídku doplňuje Roman Dragoun Projekt. Skladby klávesisty a zpěváka Romana Dragouna v aranžmá pro big band, komorní orchestr a sbory vyšly 15. dubna jako dvojalbum. Křest a koncert bude 29. srpna.

Reklama

Doporučované