Hlavní obsah

Tým specialistů na dně Vltavy. Potápěči vyfotili pilíř mostu z 12. století

Skupina odborníků prohledává dno Vltavy v centru Prahy.Video: Barbora Kalátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Speciální tým historiků, archeologů a potápěčů pracuje v těchto dnech pod Karlovým mostem. Chce totiž zmapovat dno Vltavy v této oblasti a také pozůstatky po Juditině mostě z 12. století. Práci zatím komplikuje špatná viditelnost a silný proud.

Článek

Moderní potápěčská technika a archeologické dokumentační postupy pomáhají týmu specialistů k monitorování dna řeky Vltavy pod Karlovým mostem. Intenzita lodní dopravy v okolí této památky s rozvojem turismu narůstá, a proto se tým archeologů a historiků rozhodl zmapovat její okolí.

„Říční koryto je dlouhodobě zanášeno bahnitými sedimenty. S narůstající intenzitou plavebního provozu, který vyžaduje pravidelnou údržbu dna řeky, jsou bezprostředně ohroženy poslední pozůstatky románského Juditina mostu a dalších movitých i nemovitých památek uložených v říčních sedimentech,“ uvedl Jan Mařík, ředitel Archeologického ústavu (ARÚ) Praha a garant projektu.

Voda, ve které pracuje sedm potápěčů, má pouze čtyři stupně Celsia. „Záměrně jsme vybrali zimní měsíc, protože bývá dobrá viditelnost. Právě ta nám ale práci komplikuje, navíc je dnes i silný proud,“ uvedla dopoledne pro Seznam vedoucí výzkumného týmu Barbora Machová s tím, že tým se na místo ještě musí vrátit.

Pod Karlovým mostem je hloubka zhruba tři metry, potápěči tam od včerejška zmapovali mimo jiné třináctý pilíř Juditina mostu. Zajímají je také zbytky po dřevěné konstrukci, která oba břehy spojovala v 10. století. Ze dřeva ve vodě proto odebírají i vzorky. „Ta viditelnost je zhruba na 10 centimetrů a to je velmi málo pro jakékoli dokumentování nebo fotografování,“ uvedla členka potápěčského týmu.

Vltavu v minulosti překlenulo několik mostů, nejstarší z nich byly právě v okolí dnešního Karlova mostu. Nevyjasněná je například poloha nejstarší dřevěné spojnice břehů z 10. století. Přibližná poloha Juditina mostu, tedy posledního předchůdce dnešní památky UNESCO, je zatím zmapovaná jen částečně.

Podstatně méně informací máme o skupině mostních pilířů, které zůstaly zachovány v jejím korytě. Kromě těchto konstrukcí se však ve Vltavě nacházejí zbytky dalších mostních a jiných staveb z mladší doby. Jedná se především o zbytky provizorního spojení obou částí Karlova mostu, zříceného po povodni v roce 1890, které bylo vedeno v jeho severním sousedství v místech někdejšího Juditina mostu.

Celá akce probíhá pod vedením pracovníků pražského Archeologického ústavu, ve spolupráci s kolegy z Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště v Praze a Muzea hlavního města Prahy.

Jejím cílem je přesná polohopisná a obrazová dokumentace dotčených míst s vysokým potenciálem archeologických památek a příprava podmínek pro jejich ochranu. Podle vedoucí potápěčského týmu Barbory Machové z ARÚ Praha jde v našem prostředí o unikátní propojení specializovaných potápěčů a odborníků, většinou archeologů a historiků, z výše zmíněných institucí.

Reklama

Související témata:

Doporučované