Hlavní obsah

Tymošenková má příští rok šanci na vítězství v ukrajinských prezidentských volbách

Podle průzkumů veřejného mínění by v ukrajinských prezidentských volbách zvítězila Julija Tymošenková.Video: Jan Marek, AP, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Podle průzkumu veřejného mínění zatím nemají ukrajinské prezidentské volby v příštím roce jasného favorita. V úterý to napsal list Ukrajinska pravda. Výsledky průzkumu společnosti Centrum Razumkova ale také ukázaly, že aktuálně je na prvním místě bývalá premiérka Julija Tymošenková. Současný prezident Petro Porošenko je podle uvedených čísel až čtvrtý.

Článek

Šestapadesátiletá Tymošenková oznámila svoji kandidaturu loni v říjnu. Nyní se pro ni podle průzkumu vyslovilo 13,3 procenta voličů. Za ní pak následuje bývalý ministr obrany Anatolij Hrycenko s 9,4 procenty hlasů. Na třetím místě je s 8,4 procenty spolupředseda proruského Opozičního bloku Jurij Bojko. Až jako čtvrtý si pak podle voličů se 7,6 procenty hlasů stojí dosavadní prezident Petro Porošenko.

Z dalších sedmnácti kandidátů jsou na seznamu jmen i osoby jako nynější premiér Volodymyr Hrojsman, jeho předchůdce ve funkci Arsenij Jaceňuk, krajně pravicový vůdce Dmytro Jaroš nebo kontroverzní poslankyně Nadija Savčenková. Podle průzkumu ale nikdo z jmenovaných nemá nijak výrazné šance na úspěch.

Prezidentské volby se na Ukrajině mají konat příští rok v březnu, s účastí počítá 68 procent voličů. Kromě toho se však v říjnu roku 2019 mají konat také volby parlamentní. V budoucí sněmovně by mělo podle Centra Razumkova zasednout osm politických stran.

Největší šance na úspěch má strana Vlast vedená právě Tymošenkovou. Podle průzkumu společnosti by pro hlasovalo 12,6 procenta voličů. Za ní by následovala Hrycenkova liberální Občanská pozice s 10,7 procenty a třetí Opoziční blok s 8,5 procenty hlasů. Prezidentský Blok Petro Porošenka je se 7,8 procenty až šestý.

Reklama

Doporučované