Hlavní obsah

Týmu, který rozkrývá nelegální obchody se zvířaty, hrozí zrušení

Foto: Celní správa

Zásah proti skupině lidí obchodujících s tygřími produkty.

Reklama

Tým, který rozkrývá nelegální obchodování se zvířaty, měl skončit už na začátku října. Podle pracovníků oddělení je jejich zánik stále na stole.

Článek

V České inspekci životního prostředí už delší dobu hoří spor kolem týmu, který se podílí na rozkrývání nelegálních obchodů s chráněnými druhy zvířat a rostlin.

Šéf inspekce Erik Geuss totiž podal už na začátku léta na Ministerstvo životního prostředí návrh na reorganizaci úřadu, při níž měl tým zaniknout.

Návrh neprošel, ale podle vedoucí týmu Pavly Říhové je reorganizace stále na stole. „Očekáváme, že se návrh podá znovu,“ řekla Říhová Seznam Zprávám.

Inspekce na dotaz Seznam Zpráv přiznala, že se návrh opakovat bude, ale kdy se tak stane, neuvedla. „Změna byla zatím pozastavena a další termín, kdy by se návrh podal znovu, nepadl. Předpokládám, že nějaký návrh na ministerstvo půjde,“ řekla mluvčí České inspekce životního prostředí Radka Nastoupilová.

Důvod, proč by měl tým kolem Pavly Říhové, zrušen, neuvedlo ani Ministerstvo životního prostředí. Odkázalo jenom na tiskové oddělení inspekce. Avšak mluvčí Nastoupilová se nechtěla o důvodech zrušení týmu bavit. „Mediálně to nechceme komentovat, protože se jedná o interní záležitosti,“ vysvětlila.

Interní dokumenty, které inspekce poslala začátkem léta Ministerstvu životního prostředí, obecně uvádějí, že reorganizace je připravována kvůli nedostatkům v metodickém vedení zmíněného oddělení. „Situaci nelze řešit personálním posílením oddělení CITES, inspekce nemá disponibilní lidské zdroje,“ stojí v zaslaném dokumentu, který mají Seznam Zprávy k dispozici.

Konkrétní nedostatky ve dvoustránkovém dokumentu nezaznívají.

I přesto, že tým ještě zrušen nebyl, hodlají někteří členové oddělení na konci roku opustit.

„I když se návrh na naše rozprášení podá na začátku roku, chceme odejít, ze strany vedení je na nás neustálý tlak,“ řekla Seznam Zprávám jedna z členek týmu.

Odchodem už ale členové týmu pohrozili na konci července, kdy poslali dopis adresovaný ministrovi životnímu prostředí Richardu Brabcovi.

„Část pracovníků je rozhodnuta po zmíněné reorganizaci odejít, a to včetně vedoucí oddělení Pavly Říhové,“ stojí v červencovém dopisu, který mají Seznam Zprávy k dispozici. V něm si pracovníci také stěžovali, že s nimi zrušení jejich týmu nikdo nekonzultoval. Uvedli, že nápad vedení inspekce - předat jejich agendu na deset oblastních inspektorátů - nedává smysl.

„Z velké většiny nedisponují potřebnými odbornými znalostmi a dostatečnou úrovní anglického jazyka, jež je k výkonu mezinárodních kontrol dovozu a vývozu potřeba,“ vysvětlují pracovníci v dopise.

Vedení inspekce avizovaný odchod pracovníků vnímá jako vyhrožování. „Tým pěti lidí nám vyhrožuje hromadným odchodem a jsou to nepříjemné věci, které nechceme komentovat. Víme, že je to z jejich strany účelové,“ uvedla mluvčí Nastoupilová.

Kontrola ministerstva

Tým, kolem něhož se v inspekci rozhořely spory, v minulosti pracoval na řadě známých případů černého obchodu se zvířaty.

Oddělení na řadě případů spolupracovalo s Celní správou, kdy byl například odhalen nelegální obchod se vzácnými papoušky. Za tuto akci, jež byla součástí Operace Lora, dostal tým s celníky mezinárodní ocenění. Tým se pak také podílel na odhalení nelegálních obchodů se zabitými tygry, jejichž těla se v Česku tajně využívala k přípravě produktů tradiční čínské medicíny.

Že by byly v chodu oddělení nedostatky, pak nezjistilo ani Ministerstvo životního prostředí, které zde v roce 2019 dělalo kontrolu.

„Svěřená agenda je jednotlivými pracovníky vykonávána zodpovědně, odborně a v souladu s právními předpisy. V závěru provedené kontroly musí Ministerstvo životního prostředí konstatovat, že pracovníci provádí svou práci na vysoké odborné úrovni a s velkým nadšením pro samotnou věc,“ stojí v protokolu ministerstva, kterým Seznam Zprávy disponují.

Reklama

Doporučované