Hlavní obsah

„Typickej prohazovač.“ Kdo je muž, který lobboval za čínský Huawei?

„Z každé spolupráce ale někdo vyjde jako vítěz. Musím říct, že Jarda je v tomto šťastný. I po těch letech jsem na něho občas naštvaný,“ vzpomíná na podnikání s Jaroslavem Křížem (na snímku) někdejší zákulisní hybatel pražské ČSSD Karel Hošek.

Reklama

Kdo je podnikatel a lobbista Jaroslav Kříž, který sehrál roli zprostředkovatele mezi manažery čínského IT obra a úředníky Ministerstva kultury.

Článek

Kousek od Příbrami leží luxusní sídlo. Dva a půl hektaru louky, rybník a honosný zámek. „Život na zámku – jak jste si jej vždy přáli zažít,“ vábí zámecký hotel Panství Dlouhá Lhota zákazníky, které tu jedna noc vyjde na více než tři a půl tisíce korun.

Majitelem tohoto panství je pražský „kníže“ Jaroslav Kříž, o jehož vlivu a kontaktech donedávna vědělo jen pár zasvěcených lidí. Seznam Zprávy však v tomto týdnu začaly informovat o Křížově roli v miliardové kauze manipulování veřejných zakázek na Ministerstvu kultury.

Oč jde v případu Pijavice

Reportér Seznam Zpráv Janek Kroupa devět měsíců sledoval, jak manažeři společnosti Huawei, lobbista Jaroslav Kříž a dva úředníci na Ministerstvu kultury ovlivňují zakázky, které resort vypisoval.

Postup byl takový, že manažeři vypracovali podmínky tendrů tak, aby zakázku získaly firmy blízké lobbistovi Křížovi. Úředníci ministerstva pak podmínky převedli do zadávacích dokumentů.

Firma Huawei se pak na zakázce podílela jako subdodavatel.

Šlo například o zakázky na spisovou službu nebo na elektronizaci fondu kulturního dědictví Czechiana. Tuto zakázku však zrušil ministr Zaorálek, který vůči ní pojal podezření, že není v pořádku.

Případ předala policii k prošetření vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, ministr kultury Lubomír Zaorálek podal ve čtvrtek kvůli ovlivňování zakázek trestní oznámení.

Kříž v ní podle zjištění reportérů sehrál roli prostředníka, který vyjednával kontakt mezi ministerskými úředníky a manažery čínské společnosti Huawei. Tento IT kolos má blízko k firmám, pro které bylo zadání veřejných zakázek ušito na míru - mimo jiné i majiteli zámeckého panství.

Kdo je Jaroslav Kříž? Seznam Zprávy vyzpovídaly desítky lidí, kteří se kolem Kříže pohybují či pohybovali. Na základě těchto rozhovorů, z nichž některé probíhaly i na záznam, jsme zmapovali Křížovu vztahovou síť, kterou napínají kontroverzní a vlivná jména.

Pusťte si: Reportážní série Janka Kroupy Pijavice

První část série Pijavice.Video: Seznam Zprávy

Hlavu vzhůru

O čtyřicetiletém podnikateli Jaroslavu Křížovi v médiích příliš záznamů nenajdeme. Tedy až na několik nikoliv nepodstatných výjimek. V mimořádných volbách v roce 2013 kandidovalo do Sněmovny nově vzniklé hnutí Hlavu vzhůru, které se netajilo velkými ambicemi. S podporou tehdy čerstvého exprezidenta Václava Klause a desítkami milionů korun na kampaň se proklausovský projekt už už viděl v dolní komoře.

Leč volby skončily pro „vzhůristy“ v čele s Janou Bobošíkovou fiaskem. Navzdory masivní reklamě hnutí získalo pouze 0,42 procenta hlasů. Hlavním financiérem byl politický podnikatel „odkojený“ pražskou ČSSD Karel Hošek. V dané době šlo o jednoho z nejvlivnějších mužů pražské politiky, byť oficiálně se o něm příliš nevědělo, protože rád zůstával ve stínu. Hošek nicméně v dané době přiznal, že z celkem 30milionové kampaně Hlavu vzhůru on sám zaplatil úctyhodných 21 milionů. Právě tehdy se na scénu dostal i Jaroslav Kříž.

Hlavu vzhůru tehdy vydatně podporoval časopis Pražský magazín, ve kterém inzerovala Křížova firma Alfasys One. Nebyla to nezajímavá firma, neboť pracovala pro město. Přesněji: byla subdodavatelem firmy CSC Computer Sciences, která pro pražský dopravní podnik dělala IT.

„Inzerci z našich firem jsme dávali do našeho časopisu, který podporoval hnutí,“ přitakal před šesti lety Hošek v rozhovoru. V pražském finančním světě je dodnes Kříž popisován jako blízký spolupracovník, někteří jej označují až za Hoškovu pravou ruku.

Seznam Zprávám se povedlo s Karlem Hoškem propojit. Z jeho slov vyplývá, že čas jejich přátelství s Křížem pokroutil. „Pražskou politikou se nezabývám už mnoho let, já se úplně stáhl. Už hodně dlouho jsme se neviděli, řekl bych tak rok a půl. Jarouška ale ani vidět nemusím. Nerozešli jsme se úplně v dobrém po krachu naší firmy L.J.H.,“ přemítá Hošek. Vzápětí však dodal: „Nebo takhle, on odešel. A to Jarda umí - odejít včas. Víc to nechci komentovat.“

Podle Hoška nebylo obchodování s Křížem snadné. „Ano, spolupracovali jsme. Z každé spolupráce ale někdo vyjde jako vítěz. Musím říct, že Jarda je v tomto šťastný. I po těch letech jsem na něho občas naštvaný,“ vzpomíná Hošek, který po mnoho let platil za jednu z nejvlivnějších figur pražského politického zákulisí. „Karla Hoška jsem neviděl asi osm let. Známe se léta, ale nevím, co dělá dnes,“ reaguje lakonicky Kříž.

Podívejme se blíže na firmu L.J.H., na kterou Hošek upozornil. Dnes je společnost v likvidaci, za pozornost ale stojí její někdejší majitelé. Vedle Hoška a Kříže jím byl i David Libiger. Podnikatel, přezdívaný jako „Král losovaček“, na sebe v minulosti upozornil podivnými losováními pro státní správu. Jeho firma Allowance v době ministrů životního prostředí Pavla Drobila a Tomáše Chalupy (oba ODS) radila s výběrovými řízeními a evropskými dotacemi.

Pozdější ministerská kontrola odhalila, že při losování zakázek používal tajemnou černou krabičku, v níž byl ukrytý počítač. Nejvyšší správní soud v roce 2013 rozhodl, že takové hlasování je netransparentní.

Libiger i Kříž jsou známí. „Dělal jsem s ním jeden projekt. Ten dopadl, takže tak ho mám zapsaného,“ hodnotí Libiger, který měl před lety blízko zejména k pražské ODS. Politicky byl obratný: poskytoval poradenství úřednickému ministru dopravy Zdeňku Žákovi, v roce 2018 v éře primátorky Adriany Krnáčové (ANO) začal radit pražskému magistrátu s IT projekty.

Pusťte si: Další část série reportáží o manipulacích na ministerstvu kultury

Druhý díl série Pijavice.Video: Seznam Zprávy

Movitý prohazovák

Jaký je skutečný vliv Jaroslava Kříže? Je to jen „hochštapler“, který si hraje na velkého kluka a prodává takzvaně teplou vodu, nebo je jeho vliv skutečný?

„To jste mě pobavil. Pohybuje se všude a jak sám říkal, zná se se všemi. Jarda je činorodý člověk, spoustu lidí opravdu zná. Je absolutní workoholik, pracuje 27 hodin denně, tři hodiny spí. Prakticky neumí nic jiného, než pracovat,“ popisuje Kříže podnikatel Karel Hošek, dnes již zřejmě bývalý kamarád.

Že nemluví do větru, nasvědčují ostatně i Křížova slova. Jednou z osob, na kterou se v uplynulých dnech obrátil, je podnikatel a někdejší „nepřítel státu“ Tomáš Pitr. „Znám ho. Takhle ale znám třeba pět tisíc lidí, to si budete muset vzít Zlaté stránky. Tomáše mám dneska (pondělí) vidět kvůli nějakému projektu k tomu,“ uvedl Kříž.

Potvrdil, že vycházet umí i s dalšími postavami pražského světa - například s lobbistou Tomášem Hrdličkou či bossem Janem Kočkou, který čelí obvinění z daňových úniků. „Znám je, ale už jsme se také dlouho neviděli. Hledáte senzaci, ale nenajdete ji,“ dodává Kříž.

V obchodním rejstříku se Křížovo jméno objevuje u 17 firem, šest z nich již skončilo v likvidaci. Kříže jeho bývalí či současní kolegové a známí popisují jako člověka s dobrým finančním zázemím. Ostatně těžko si představit, že by bez něho někdo mohl vlastnit luxusní zámek.

Odhadovaná výše majetku? „Řekl bych, že to budou spíše desítky milionů. Je to typickej prohazovák. Obchoduje, zprostředkovává, prohazuje, co se prohodit dá. Že by měl vyloženě ucelené portfolio firem, to mi zase nepřijde,“ řekl Seznam Zprávám pražský finančník, který si přál zůstat v anonymitě.

„Působí tak, že má dobré finanční zázemí,“ dodává Karel Hošek. S ním souhlasí i další Křížův někdejší obchodní partner David Libiger: „Movitý určitě byl už v časech, kdy jsem se s ním potkával, tedy někdy v roce 2015.“

Důležitou postavou v miliardovém případu ovlivňování zakázek na Ministerstvu kultury je bývalý manažer čínské společnosti Huawei Petr Bašek. Ten se rozhodl promluvit a celý komplot kolem IT zakázek pro rezort kultury popsat. Důvod? Především strach z vydírání ze strany Jaroslava Kříže, kterému dlužil peníze. „Fakticky jsem se dostal do postavení otroka,“ popsal svou situaci Bašek.

Jeden z jeho historicky nejbližších kumpánů, Karel Hošek, potvrdil, že s Křížem se nejedná snadno. „Mně nikdy nic neudělal, já mám pro strach docela uděláno. Byl to pracovitý člověk, tvrdý vyjednavač,“ popsal Hošek.

Pusťte si: Třetí část reportážní série Janka Kroupy

Třetí část série Pijavice.Video: Seznam Zprávy

Žoviální a tvrdý dříč

Případ Pijavice prokázal, že Kříž umí komunikovat a ovlivňovat důležité osoby v politice - v tomto případě na Ministerstvu kultury. Jeho úředníci při vysvětlování vazeb na Kříže kličkovali a zdráhali se kontakty s Křížem přiznat. Podobné je to u politiků. Křížovi známí jsou přesvědčení, že podnikatel není přehlédnutelnou rybou v pražském politickém rybníku.

„Byl unikátní v tom, že kdokoliv byl v komunálu u vlády, nějakou formou se k němu dokázal propracovat. Znal jsem ho osobně docela dlouho. Je mimořádně výřečný, tvrdý a pracovitý. A teda extrémně žoviální,“ popisuje výše citovaný finančník, který má bohaté zkušenosti s působením ve státních společnostech.

Dodal, že podobným typem vyjednavače je i někdejší politička a v současnosti spolupracovnice ministra vnitra Gabriela Kloudová. „Jsou si podobní. Oba sociálně zdatní. S tím, kdo je zrovna u moci, se dokážou vždycky sblížit,“ popsal podnikatel, který se s oběma dobře zná. Ostatně, není bez zajímavosti, že Kloudová v roce 2013 kandidovala za uskupení Hlavu vzhůru, které - jak jsme si již v úvodu řekli - inzercí podporovala firma Jaroslava Kříže.

„Nemohu samozřejmě vyloučit, že jsem ho někdy v životě potkala, ale opravdu na něho nemám žádný kontakt, ani telefonní číslo,“ říká Kloudová, která v minulosti pracovala například pro premiéra Mirka Topolánka (ODS), vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) či vlivného pražského politika Karla Březinu (ČSSD).

Politici od Kříže dávají ruce pryč. Jeho revírem má být či alespoň donedávna byla pražská ČSSD, ve které dříve držel zásadní vliv zmiňovaný Karel Hošek a dnes je její klíčovou zákulisní postavou bývalý europoslanec Miroslav Poche. Ani on, ani další reprezentant pražské sociální demokracie - ministr zahraničí Tomáš Petříček - se k Jaroslavu Křížovi nehlásí.

Že ho neznají, tvrdí i další politici, o kterých se v souvislosti s Křížem hovoří - například o bývalém starostovi Prahy 5 Radku Klímovi (TOP 09) či bývalém šéfovi ČSSD Jiřím Paroubkovi, kteří v minulosti působili v Praze 5. „Mně to jméno vůbec nic neříká. Na Praze 5? Tak to jedině po mém odchodu v roce 2010. Je pravda, že potom se tam děly různé věci a prolínaly se vlivy lidí typu Hoška a Kočky,“ řekl Seznam Zprávám expremiér Paroubek.

„Je to už sedm let, to si vůbec nepamatuji,“ lovila marně v paměti i někdejší europoslankyně Jana Bobošíková, která byla lídryní zmiňovaného proklausovského bloku Hlavu vzhůru.

Pouze sousedskou známost potvrdil současný pražský náměstek Petr Hlubuček (STAN), který zároveň sedí ve starostovské židli v pražských Lysolajích. „S Jaroslavem Křížem se znám jako starosta s občanem, řešili jsme spolu pouze stavbu jeho domu,“ řekl Hlubuček Seznam Zprávám. S tím, že žádné projekty s Křížem neřeší.

Šofér v úzkých

Druhou výraznější stopu ve veřejném prostoru zanechal Jaroslav Kříž v kauze úplatného soudce Ondřeje Havlína, který byl v roce 2016 odsouzen za ovlivňování soudního řízení za peníze.

Kříže policie nejdříve nachytala, jak řídí v opilosti - nadýchal 1,2 promile, takže již mohlo jít o trestný čin. Průšvih mu měl pomoci vyžehlit soudce Havlín. Jenže kolem něho již kroužila policie, která Kříže, Havlína a další osoby obvinila. Kříž si od soudu odnesl podmínku.

Mimochodem: u odvolacího soudu Kříže zastupoval advokát Miroslav Kříženecký. Ke klientům někdejšího hlavního vojenského prokurátora patřili v minulosti zesnulý kmotr František Mrázek či Karel Srba, který si odseděl osm let za přípravu vraždy novinářky Sabiny Slonkové. V roce 2003 kandidoval Kříženecký za KSČM v nepřímé volbě na prezidenta republiky.

Soudce Havlín v minulém roce opustil vězení. Jak na Kříže vzpomíná? „Kamarádi? To rozhodně ne. Viděl jsem ho jen u soudu. S tím člověkem se neznám, upřímně řečeno ani nevím, že se jmenoval Kříž. Z té doby si pouze pamatuji, že měl nálepku kontroverzního a velice bohatého člověka. Udělal jsem za tím tlustou čáru, už s tím případem nechci mít nic společného. Já osobně jsem rád, že jsem to celé vůbec přežil,“ řekl Seznam Zprávám Havlín.

Kříž byl podle informací Seznam Zpráv v minulosti opakovaně trestaný kvůli tomu, že za volant neusedl střízlivý.

Případ s Havlínem mu dodnes leží v žaludku. Opakuje, že peníze dával jako výplatu advokátovi za jeho služby, ne jako úplatek pro soudce. „Tenhle případ se se mnou potáhne do smrti smrťoucí,“ pronesl Kříž před několika dny.

Teď další vrásku na čele majordoma z Panství Dlouhá Lhota vykreslilo odhalení Seznam Zpráv, které nasvítilo Křížovo pokoutné lobbování za miliardové zakázky na Ministerstvu kultury.

Reklama

Související témata:

Doporučované