Hlavní obsah

Týrání a znásilnění. Rusko opět čelí skandálu ohledně mučení ve věznicích

Foto: Profimedia.cz

Podle ochránců lidských práv o dění v saratovské vězeňské nemocnici již dříve kolovaly strašné příběhy, přímé důkazy ale chyběly.

Reklama

Ruské úřady začaly vyšetřovat zprávy o mučení v místních věznicích. Příčinou se stalo video zachycující znásilňování vězně ve vězeňské nemocnici v Saratovské oblasti. Informovala o tom ruská a světová média.

Článek

Rusko, vězeňská nemocnice v Saratovské oblasti. Nahého muže se spoutanýma rukama a nohama znásilňuje pomocí dlouhé tyče jiný muž, další pak scénu natáčí a další ucpává oběti ústa. Takové tříminutové video zveřejnila v minulých dnech nevládní organizace Gulagu.net, která je v Rusku zakázana. Podle místních médií záběry pochází z minulého roku, scéna byla natočena loni 18. února ve vězeňské nemocnici pro trestance s tuberkulózou v Saratově. Na ostatních záběrech, které mají novináří k dispozici, je vidět, jak vězně s roubíkem v ústech připoutávají k postelím, pouští hudbu a znasilnují. Některé z videí na svých stránkách zveřejnil server Vot Tak, svoje čtenáře však upozornil, že video je může šokovat, nicméně jeho zveřejnění považuje za významný důkaz.

Co je Gulagu.net?

Gulagu.net je nevládní organizace zaměřující se na ochranu lidských práv, zejména politických věznů. Vznikla v roce 2011, v červenci tohoto roku ruské úřady zablokovaly jejich web, což novináři označili za „agonii totalitního režimu“. Většina z nich, včetně šéfa Vladimira Osečkina, v souvislosti s tím odjela do zahraničí. Sám zakladatel nyní žije v exilu ve Francii.

Zakladatel organizace Gulagu.net Vladimir Osečkin tvrdí, že obdržel více než tisícovku videí potvrzujících systematické mučení v ruských věznicích. Videa podle něj dokazují, že vězni jsou v ruských věznicích týráni, aby se přiznali ke spáchání zločinů nebo aby přistoupili na spolupráci s dozorci. Záznamy se k zakladateli organizece dostaly skrze nejmenovaného programátora, jenž pět let strávil v jedné z ruských věznic, kde ho bili a týrali a později použili jeho znalosti a to, že se vyzná v programování. Tak bývalý vězeň získal přístup k počítačům těchto vězeňských zařízení, na kterých byly videozáznamy mučení od roku 2018 do roku 2020.

Podle Osečkina jde o více než čtyřicet gigabajtů natočeného materiálu. Videozáznamy zachycují mučení ve věznicích ve Vladimirské, Irkutské a Saratovské oblasti, píší média.

„Existují důkazy, že se to tam odehrává systematicky,“ cituje Belsat Osečkina, jenž mimo jiné říká, že mučení a znásilňování pokračovalo nejméně do června 2021. Incident označil za „největší selhání ruských speciálních služeb“.

Všechno ověříme, říkají v Rusku

Ruské úřady již začaly zprávy o mučení vyšetřovat. Vězeňská služba FSIN v čele s Alexandrem Kalašnikovem kvůli prověření věrohodnosti informací vyslala skupinu pracovníků centrálního aparátu. Kontrolu nápravných zařízení ohlásila i generální prokuratura, informovala ruská média.

Avšak výše zmiňovaný Osečkin nevěří, že by podobná kontrola mohla přispět ke zlepšení situace v ruských věznicích. „Ruské úřady jsou pokrytci. Udělají cokoliv, aby se vyhnuly zodpovědnosti za tuto továrnu na mučení,“ citovala jeho slova francouzská agentura AFP.

Na zveřejněný materiál reagoval také mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, jenž uvedl, že vedení země o videu ví, a vybídl ke klidnému a rychlému prověření autenticity záběrů. „Pokud se pravost záběrů potvrdí, bude to důvod k vážnému postupu,“ řekl novinářům.

Vedoucí Federální vězeňské služby FSIN v Saratovské oblasti Aleksej Fedotov mezitím rezignoval, s odvoláním na nejmenovaný zdroj o tom informoval Interfax.

„Je lepší platit než neplatit“

V září tohoto roku některá média přišla se svědectvím vězňů, kteří tímto zařízením v Saratově prošli. Jeden z nich v nemocnici pro trestance s tuberkulózou strávil téměř dva roky. Během této doby se stál terčem šikany a svědkem toho, jak šikanovali ostatní - bili je, vydírali nebo hrozili znásilněním. Muže donutili zaplatit 50 tisíc rublů (zhruba 15 tisíc Kč), aby ho propustili z nemocnice a převedli do vězení. Vyhrůžkám podle něj čelí i starší lidé.

Další muž, jehož skutečné jméno není známé, popsal, že nově příchozí vězni jsou nuceni podepsat papíry o tom, že jim v nemocnici nikdo neubližuje a že žádné stížnosti na vedení nemají. Ty, kteří takové papíry podepsat odmítají, následně mlátí nebo znásilňují. Mučení může trvat i několik dní, vězni přitom nesměji jít ani na záchod. Několikrát denně zaměstnanec nemocnice kontroluje, jestli nikdo nezemřel, cituje Belsat jednoho z bývalých věznů.

Ochránkyně lidských práv Eva Merkačevová pro rozhlasovou stanici Echo Moskvy uvedla, že o dění v saratovské vězeňské nemocnici již dříve kolovaly strašné příběhy. Předpokládá, že dozorci na znásilňování vězňů vydělávají peníze. Odsouzeným navrhují, aby se vykoupili za částku sahající podle zámožnosti vězňových příbuzných od 50 tisíc po půl milionu rublů (zhruba 15 až 150 tisíc Kč).

„Člověk zaplatí a má od dozorců zaručeno, že ho neznásilní. Všichni ostatní vidí, co se děje, a pochopí, že je lepší platit než neplatit a být podroben mučení,“ řekla. Dalším důvodem k mučení může být získávání vězeňských udavačů či potřeba vynutit si na vězni přiznání ke spáchání nějakého trestného činu.

Reklama

Doporučované