Hlavní obsah

Týrání seniorů prověřuje policie. Mohly rodiny poznat, že je něco špatně?

Reportéři Seznamu: Sabina Slonková rozebírá s reportérem Vojtěchem Blažkem péči o nemocné seniory v domovech důchodců.Video: Lukáš Sál

 

Reklama

Reportér Vojtěch Blažek popsal případ, kterým se zabývají kriminalisté na Prachaticku. Prověřují, zda tamní domov důchodců týral svěřené osoby.

Článek

Seznam zjistil, že dva klienti z Německa po pobytu v domově seniorů Eden v Prachaticích zemřeli. A další byli podle svědků podvyživení, omámení léky, s podlitinami a zanedbaní.

Rodina zemřelého důchodce Petera Spaeinga se obrátila na českou policii, která nyní prověřuje, jak se v prachatickém domově o seniory starají. Když přijel Spaeing loni v březnu do Edenu, bylo znát, že trpí pokročilou Alzheimerovou chorobou. Pořád ale poznával blízké, pohyboval se o holi a sám se najedl. Když ale zdejší Senior House Eden opouštěl, nechodil, nemluvil, byl vyhublý a hlavně: na noze měl proleženinu, do které se mu později dostala otrava. Nepomohlo, že ho rodina převezla do jiného soukromého penzionu v Trnové u Plzně. Zemřel 5. srpna.

„Důkazy má rodina dvojí. Jednak subjektivní: Když jezdili na návštěvu k tatínkovi, zjišťovali, že je v horším a horším stavu. A pak by tam měly být skutečně tvrdé důkazy v podobě lékařských zpráv, propouštěcích zpráv z Edenu a přijímacích zpráv v Trnové. Kde se například zjistilo, že vůbec nesedí váha. Byla významně nižší oproti tomu, co v propouštěcí zprávě deklaroval první domov důchodců,“ popisuje reportér Vojtěch Blažek.

Má ale rodina vůbec šanci během návštěv zjistit, že je něco v nepořádku?

„Velmi těžko. Mluvil jsem s pánem, který tam měl příbuznou. Snažil se za ní chodit denně. Ale ani on nedokázal podchytit, kdy se stav začal zhoršovat. Navíc… funguje tu psychologická zábrana. Lidé se bojí, že když si dnes budou stěžovat na to, že má babička špatnou péči, zítra jí to personál vrátí tím, že se o ni bude starat ještě hůř. Což možná neplatí, ale taková obava je,“ dodává Blažek.

Kdo kontroluje situaci v domovech pro seniory? Jak se hájí majitel vyšetřovaného objektu? A jakou reakci reportáže vyvolaly? Podrobnosti v úvodním rozhovoru Vojtěcha Blažka s reportérkou Sabinou Slonkovou.

Reportáž je součástí pořadu Reportéři Seznamu, který běží každé druhé úterý od 21:00 na Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Sledujte Seznam Zprávy i na Facebooku.

Reportéři Seznamu 26. února 2019: Policie vyšetřuje týrání seniorů. Co se dělo v soukromém domově důchodců v Prachaticích? (Vojtěch Blažek) * Jak Hrad podráždila zpráva o zdravotním stavu prezidenta Miloše Zemana. (Radek Nohl) * Co vyčítala vysílací rada Jaromíru Soukupovi? (Nikola Zwrtková)Video: Lukáš Sál

Reklama

Doporučované