Hlavní obsah

Týrání v Česku. Zvířata jako byznys. Množírna Evropy, prodej psů na kila i nesnesitelné velkochovy

Zvíře není věc. Reportér Filip Horký se tentokrát zaměřil na týrání zvířat v Česku.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Češi patří k největším milovníkům zvířat na světě. Pro řadu lidí jsou však zvířata pouhou věcí a často i prostředkem, jak poměrně rychle zbohatnout bez většího rizika sankce či trestu. Podívejte se na další Obzor Filipa Horkého, tentokrát o týrání a obchodu se zvířaty.

Článek

V rámci tohoto dílu Obzoru se Seznam podíval, jak se Češi dokážou chovat ke zvířatům. Nahlédli jsme za dveře velkochovu slepic, které jsou chovány pro vajíčka. Neunikl nám ani problém množíren psů či špatné zacházení se zvířaty v cirkusech.

Je pozdní noc. Procházíme halou v Přešticích. Díváme se na slepice, které jsou v klecovém chovu. Podle toho také vypadají. V klecích jich je tolik, že nemají téměř žádný prostor. Jsou oškubané, všude je peří. V podobných chovech najdeme často i mrtvé slepice. Přitom nic z toho neporušuje zákony této země.

„V klecových chovech nemají slepice vhodné podmínky. Podle české legislativy je to v pořádku. Tohle se netýká jedné firmy. Byla by chyba říkat, že problém je na straně jedné firmy či jednotlivců. Ten problém je tu systémový,“ říká Pavel Buršík z neziskové organizace Obránci zvířat.

„U nás přežívají brutální formy chovu zvířat. Klecové chovy v kožešinových farmách či slepic, které jsou chovány na vejce. Česká legislativa je poměrně laxní. Podmínky jsou zaměřené na zisk. Nejde o zvířata a jejich přirozené podmínky,“ dodává s tím, že podle jeho názoru nemůže být lidem současná situace jedno.

„Jsou to miliony zvířat, které u nás žijí v podmínkách, jež pro ně nejsou vůbec vhodné,“ tvrdí jeden z členů organizace, která dlouhodobě upozorňuje na špatné zacházení se zvířaty.

Jsme množírna Evropy

„Představte si místo, kde ta zvířata žijí v klecích a kotcích. Žijí nad sebou, kálí na sebe. Lidé jim občas dají nažrat a dají jim vodu. Kdo odklízí výkaly? Ta zvířata v nich žijí a často se jimi musí živit, protože jim nic jiného nezbývá,“ říká veterinářka Martina Načeradská. Štěňata z množíren podle ní mají často řadu nemocí a parazitů nebezpečných i pro člověka.

Z množíren se v České republice stal byznys. „Víme o veterinárním lékaři, který vystavil za jeden měsíc více než dva tisíce pasů pro zvířata. Některá štěňata se posílají v bednách letadlem. Osmdesát procent těchto psů v bednách zahyne. Překupníci v těch zemích platí za kilo živé váhy,“ dodává Načeradská.

Nízké tresty za týrání zvířat

„Systém sankcí je tak neefektivní, že majitele množíren a chovatele to neodradí. Je to naprosto směšná částka. Ochrana zvířat je nedostačující,“ shoduje se s řadou dalších odborníků právnička Zuzana Rennerová. Velké množství množíren navíc není podle jejich zkušeností jednoduché odhalit.

„Zvířata v České republice jsou v řadě případů vnímána jako zdroj zisku. To je špatně,“ uzavírá Buršík z Obránců zvířat s tím, že se stačí podívat do centra Prahy, kde najdeme drožku, kterou táhnou koně ve špatných podmínkách a za každého počasí. Stejně tak kritický je k cirkusům a malým zoo.

Proč jsou pro nás zvířata často jenom věci? Jak změnit nedostatečné tresty a českou legislativu? Jak vypadají množírny psů? Podívejte se na další díl Obzoru.

Obzor Filipa Horkého sledujte každých čtrnáct dní v úterý ve 20:30 na Televizi Seznam.

Nemáte Televizi Seznam stále naladěnou? Pomůže vám náš návod.

Reklama

Doporučované