Hlavní obsah

Tyson, Bryant nebo Kane. Ronaldo není jediný sportovec, který čelil obvinění ze znásilnění

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Sportovci, kteří byli obvinění ze znásilnění. (Zleva: Mike Tyson, Kobe Bryant a Patrick Kane)

Reklama

Ronaldo není jediný sportovec, jehož kariéru potkalo obvinění ze znásilnění. Stejnou zkušenost mají i hvězdy NHL, NBA nebo boxu.

Článek

Případ Cristiana Ronalda a údajného znásilnění hýbe světem sportu. Američanka Kathryn Mayorgaová čekala devět let, než s obviněním přišla. Odvahu veřejně o zneužití promluvit jí udajně dala kampaň MeToo. Právě dlouhou dobou mlčení a způsobem, jakým celá kauza vychází na povrch, jde ve sportu o unikátní případ.

Ronaldo však není zdaleka jediným sportovcem, který čelil obvinění ze sexuálního násilí.

Asi nejznámějším sportovcem, který za znásilnění dokonce skončil ve vězení, je boxer Mike Tyson. Ten byl v červenci 1991 jedním z porotců na vyhlášení černošské miss Spojených států. 19. července pozval Tyson do svého pokoje tehdy osmnáctiletou účastnici soutěže Desiree Washingtonovou.

O den později se mladá Američanka dostavila do nemocnice, kde nahlásila znásilnění. Tysona zadržela policie. U soudu, který proběhl v únoru následujícího roku, pak boxer uslyšel jasný rozsudek – šest let ve vězení a k tomu čtyři roky podmínky.

Trest si nakonec neodseděl celý, po třech letech byl propuštěn na svobodu. Pobyt ve vězení ale Tysonovu kariéru negativně neovlivnil. Podařilo se mu pokračovat v boxerské kariéře a dokonce si zahrál i v několika filmech.

Další případ v základu podobný tomu Ronaldovu souvisí s basketbalovou hvězdou Kobe Bryantem. Média v červenci 2003 obletěla zpráva, že policie v Coloradu zadržela právě slavného hráče NBA.

Obvinění proti Bryantovi podala devatenáctiletá zaměstnankyně hotelu, ve kterém Bryant bydlel. Právě tady přichází největší podobnost s případem Cristiana Ronalda. Stejně jako současná hvězda Juventusu Turín i Bryant přiznal, že s dívkou měl pohlavní styk. Vyvrátil ale, že by k tomu došlo násilím.

Případ nakonec skončil pro Bryanta bez trestu, žena u soudu odmítla totiž vypovídat a chtěla případ řešit u civilního soudu. Ve finále tak vše skončilo mimosoudní dohodou. Bryant se ženě sice veřejně omluvil, znovu ale zopakoval, že necítí žádnou vinu.

Ronaldův případ, přestože sahá do roku 2009, je ale zatím v počátku. A podle posledních zpráv je stále více pravděpodobné, že nezůstane u jednoho obvinění, respektive oběti. Koncem minulého týdne se podle informací britského deníku Daily Mail ozvala právníkovi Mayorgaové další žena, která tvrdí, že ji Ronaldo znásilnil.

Pro Ronalda může případ kromě trestní roviny znamenat ránu i finanční, kvůli celé kauze totiž reálně hrozí, že začne přicházet o bohaté sponzory, mezi které patří například firma Nike nebo EA Sports. A nebylo by to poprvé. Své by o tom mohl vyprávět například hokejista Patrick Kane.

V srpnu 2015 ho tehdy dvacetiletá studentka obvinila ze znásilnění. Kane ji potkal v baru a následně si ji odvedl k sobě domů. Ta ještě v noci jela na vyšetření do nemocnice a Kanea obvinila. Na to prakticky okamžitě zareagoval výrobce videoher EA Sports. Kane měl být společně se spoluhráčem Jonathanem Toewsem na obalu populární hokejové hry (NHL 16). Nakonec tam byl pouze jeho spoluhráč z Chicaga se Stanley Cupem v ruce.

Pro trojnásobného držitele Stanleyova poháru ale nakonec celý případ skončil dobře. Studentka, která Kanea obvinila, přestala s policií spolupracovat. Celé vyšetřování prý mělo negativní vliv na jeji psychiku a na pověst celé její rodiny. I mimo to se ale celá kauza vyvíjela ve prospěch amerického hokejisty. Výpovědi poškozené se prý často měnily a testy DNA prý dokonce prokázaly, že ke znásilnění vůbec nedošlo.

Hokejový svět čekal, že celá kauza Kaneem otřese. Ten však v následujícím ročníku bořil rekordy. Bodoval ve 22 zápasech v řadě a pokořil tak klubový rekord jeho Chicaga Blackhawks.

Fanoušci, spolupracovníci i blízcí Cristiana Ronalda teď přemýšlí, jak bude jeho případ pokračovat. A zda se třeba nakonec nevydá cestou Mika Tysona a neskončí ve vězení. Jasno v tom mají ale portugalská média. Podle nich je Ronaldo bez viny a Kathryn Mayorgaová se na něm jen snaží znovu nastartovat kariéru modelky, která nedosáhla světové popularity.

Reklama

Doporučované