Hlavní obsah

U Antarktidy se utopily tisíce mláďat tučňáků. Led se jim rozpadl pod nohama

Na Antarktidě uhynuly tisíce tučňáků. Pod mláďaty roztál led.Video: Filip Kalčák, AP

 

Reklama

Na Antarktidě uhynuly tisíce tučňáků. Pod mláďaty roztál led.

Článek

Tisíce tučňáků císařských se od roku 2016 utopily v chladných vodách u Antarktidy. Britští vědci zaznamenali úhyn tučňáku v oblasti Weddelova moře, které omílá severní pobřeží kontinentu. Informoval o tom web britské televize BBC.

Tučňáci v oblasti přebývají na takzvaném mořském ledu, na kterém vychovávají svá mláďata. V roce 2016 ale největší šelfový ledovec výrazně odtál a tisíce mláďat tučňáka císařského se utopilo v moři. Dospělí tučňáci císařští se nyní podle vědců nesnaží populaci na místě obnovit.

Vědci Peter Fretwell a Phil Trathan zaregistrovali úbytek tučňáků na satelitních snímcích. I na vzdálenost 800 kilometrů je totiž možné na bílém ledu spatřit zvířecí exkrement, tím spíše tučňáky samotné.

Podle snímků vědci zjistili, že kolonie na šelfu u Weddelova moře, která čítala přibližně 14 tisíc až 25 tisíc párů vychovávajících potomky (cca 5–9 procent světové populace), zmizela prakticky přes noc.

„Mořský led, který se na místě formoval od roku 2016, nebyl dostatečně silný,“ vysvětlil Fretwell pro BBC. „Bouřková sezóna, kterou očekáváme v říjnu a v listopadu, ho pravděpodobně zničí úplně. Vnímáme velkou změnu, mořské ledy, které byly dříve stabilní, jsou nyní prakticky neudržitelné.“

Vědci nicméně doufají, že zmizelí rodiče tučňáků se brzy začnou pářit na jiném místě. Kolonie tučňáků císařských asi 50 kilometrů od místa, kde se led propadl, se podle nich naopak rozrůstá.

Tučňák císařský patří mezi největší a nejtěžší tučňáky. Mořský led tento druh využívá jako místo, kde se páří a krmí mláďata. Pokud se plocha mořského ledu rozbije dříve, než mláďatům naroste peří, zvířata se utopí v chladném moři.

Reklama

Doporučované