Hlavní obsah

U břehů Libye se utopilo přes sto uprchlíků. Byly mezi nimi i děti

Foto: ČTK

Na palubě nafukovacího člunu bylo 120 uprchlíků, většinou z Afriky.

Reklama

Přes sto lidí se pohřešuje po pátečním ztroskotání lodi u libyjských břehů. Na člunu cestovaly rodiny uprchlíků z několika afrických zemí. Libyjská pobřežní stráž zachránila 16 lidí a vyzvedla těla tří dětí.

Článek

U západního pobřeží Libye zřejmě zahynula stovka migrantů poté, co se s nimi potopila loď. S odkazem na dnešní sdělení libyjské pobřežní stráže o tom informovala agentura Reuters. Zhruba sto lidí se pohřešuje, vylovena byla těla tří malých dětí. Mezi pohřešovanými jsou ženy i děti.

Libyjská pobřežní stráž zachránila 16 osob. Podle ní na místě potopeného plavidla bylo více těl, ale kvůli „nedostatku prostředků” je nebylo možné vytáhnout.

Na palubě nafukovacího člunu bylo 120 uprchlíků, většinou z Afriky. Neštěstí se stalo zhruba šest kilometrů od libyjských břehů, východně od libyjského hlavního města Tripolis.

Všech 16 zachráněných jsou mladí muži a většina z nich je z Jemenu, Gambie, Zambie a ze Súdánu. Člun podle nich vyplul ráno z Karabúllí a po několika hodinách se ozval výbuch a motor začal hořet. Do člunu začala natékat voda a uprchlíci se snažili zachytit části plavidla nebo kanystrů s pohonnými hmotami, které spadly do vody. Lidi v moři jako první spatřili rybáři, kteří přivolali stráž.

„Když jsem viděl, kolik je v člunu lidí, odmítl jsem nastoupit, protože nám řekli, že nás bude dvacet,” řekl Jemenec Amrí Svílah, který je jedním ze zachráněných. Převaděči ho prý napadli a přinutili nastoupit. „Bylo se mnou pět Jemenců a všichni jsou pryč,” sdělil šestadvacetiletý muž. Podle něj bylo ve člunu mnoho rodin z Maroka.

Libye je jednou z hlavních zemí, odkud se migranti z Afriky vydávají po moři do Evropy. Více než 600 000 se jich dostalo do Itálie v uplynulých čtyřech letech, kdy pašeráci lidí využili bezpečnostního vakua v této severoafrické zemi.

Od loňského léta ale počet vypravených člunů s migranty výrazně klesl, a to i díky zvýšené aktivitě libyjské stráže podporované Evropskou unií. Příslušníci stráže často zadrží čluny dříve, než se dostanou k mezinárodním lodím, které by je přepravily do Evropy.

Libye je v chaotickém stavu i sedm let po skončení občanské války. Kromě dvou vlád se o moc přetahuje řada uskupení a bojůvek. Nestabilitě předcházela dlouhá vláda autokratického vůdce Muammara Kaddáfího, kterého v roce 2011 svrhlo povstání podpořené nálety koalice západních států.

Reklama

Související témata:

Doporučované