Hlavní obsah

U chorvatského letoviska Podgora hoří, pobřežní dálnice je neprůjezdná

Nedaleko oblíbeného chorvatského letoviska Podgora hoří lesVideo: Reuters

 

Reklama

V horách nad chorvatským letoviskem Podgora na Makarské riviéře vypukl rozsáhlý požár. Podle chorvatského serveru Večernij List (VL) s ohněm bojuje na dvě stě hasičů.

Článek

Místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež řekl, že v oblasti je s českými cestovními kancelářemi několik desítek turistů, kteří jsou požárem dotčeni.

Podle informací VL spálil oheň borový les i nižší podrost na výměře zhruba 250 hektarů v přírodním parku Biokovo. Hasičům se ale už podařilo zastavit šíření požáru ve směru k obcím Podgora a Tučepi. Místním ani turistům podle VL nebezpečí nehrozí, hosté jednoho z evakuovaných hotelů se už mohli vrátit zpět.

„V tuto chvíli zjišťujeme, které cestovní kanceláře v té lokalitě mají své klienty a jak na situaci budou reagovat," řekl Papež. Potíže podle něj budou mít spíš Češi, kteří jsou v oblasti po vlastní ose, celkem jich může být až několik set. Předpokládá, že na situaci bude reagovat české Ministerstvo zahraničních věcí přes konzulát, který je v Chorvatsku. „Ta věc je velmi čerstvá, takže je složité odhadovat, jak se bude vyvíjet," dodal.

Požár vypukl kolem druhé hodiny ranní. Kromě dvou stovek hasičů se na hasebních pracích podílela také tři letadla. Kvůli silnému větru se ale po čase musela vrátit na základnu. Uzavřená pro dopravu zůstává silnice 512 mezi Makarskou a Vrgoracem. Pobřežní dálnice D8 je podle médií průjezdná.

Reklama

Související témata:

Doporučované