Hlavní obsah

U Dubé na Českolipsku našli mrtvou vlčici, zřejmě ji srazilo auto

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Mrtvou vlčici objevili v neděli u silnice mezi Dubou a Ždírcem na Českolipsku. Zřejmě ji srazilo auto. Pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) zvíře převezou k podrobnému zkoumání expertům.

Článek

Nedaleko místa nálezu se vlci prokazatelně vyskytují, letos na podzim tu usmrtili několik ovcí při opakovaných útocích a na fotopastech byla zachycena právě usmrcená vlčice. V tiskové zprávě o tom dnes informovala mluvčí agentury Karolína Šůlová.

Vlčici dokázali odborníci poměrně snadno identifikovat, chybělo jí totiž jedno ucho. „Pitva by měla potvrdit přesnou příčinu smrti, kterou je pravděpodobně srážka s vozidlem, a také, jak byla vlčice stará a zda už měla vlčata. Odebrané vzorky necháme podrobit genetické analýze, aby se zjistilo, z jaké populace zvíře pochází. Mohlo být místní, ale mohlo také krajinou jen procházet při hledání nového teritoria,“ doplnila Jindřiška Jelínková z AOPK. V kraji nejde letos o první podobný případ, v lednu srazilo auto vlka u Turnova na Semilsku.

Vlci migrují na velké vzdálenosti a dokážou uběhnout až několik desítek kilometrů za noc - ať už při pohybu po svém teritoriu, nebo při hledání nového. Kulturní krajina hustě osídlená lidmi a protkaná silnicemi pro ně však vytváří mnoho bariér. V přírodě plní vlci důležitou roli - pomáhají snižovat počty přemnožených prasat divokých, jelenů a srnců, kteří působí velké škody v lesích a na polích. V chráněné krajinné oblasti Kokořínsko - Máchův kraj a širším okolí se vlci vyskytují od roku 2014.

„Odhadujeme, že tu žije stále jedna smečka a možná další samostatní jedinci. Jsme v kontaktu s chovateli hospodářských zvířat, klíčové je, aby svá stáda dostatečně zabezpečili. Několika hospodářům jsme zapůjčili elektrické sítě a zdroje na vylepšení ochrany chovaných zvířat. Nedostatečně zabezpečená stáda jsou totiž pro vlky lákadlem. Může se pak stát, že se na ovce takzvaně naučí a budou je opakovaně napadat i na jednom místě, u jednoho chovatele,“ řekl za agenturu Ladislav Pořízek.

Škody způsobené vlky na hospodářských zvířatech stát prostřednictvím krajských úřadů proplácí. Poskytuje i dotace na zabezpečení stád.

Reklama

Doporučované