Hlavní obsah

U filmových kritiků z Los Angeles vyhrálo drama o lásce mezi dvěma muži

Nejlepším filmem roku 2017 je podle losangeleských kritiků drama Call Me by Your NameVideo: AP

 

Reklama

Cenu kritiků z Los Angeles letos získalo drama Call Me by Your Name. Důležitá kalifornská ocenění posbíraly především snímky, které se neotřelým způsobem vypořádaly s náročnými společenskými tématy.

Článek

Filmoví kritici z Los Angeles jsou každoročně jedni z prvních, kdo udělují ceny před takzvanou „oscarovou” sezonou. Letos je podle nich nejlepší koprodukční drama Call Me by Your Name (v překladu Říkej mi svým jménem), natočil ho Ital Luca Guadagnino.

Snímek odehrávající se v Itálii vypráví příběh 17letého Elia, který se zamiluje do otcova asistenta Olivera. Vedle zkušenějšího muže objevuje svou sexualitu a hledá únik z příliš sevřeného světa své rodiny. Představitel Elia, herec Timothée Chalamet, je za rok 2017 také nejlepším hercem v hlavní roli.

Cenu pro nejlepší režii si odnesl Guillermo del Toro. Více než deset let po svém úspěšném filmu Faunův labyrint natočil mexický tvůrce další mysteriózní fantasy snímek Tvář vody. Jedná se o netradiční romanci mezi ženou a napůl lidským stvořením, které v laboratořích utajuje americká vláda. Tvář vody zvítězila i v kameramanské a herecké kategorii.

Další důležitou cenu, tentokrát pro nejlepší scénář, si odnesl americký tvůrce Jordan Peele. Kritiky zaujal jeho horor Uteč, který tematizuje přetrvávající rasové předsudky a stereotypní uvažování bělochů i Afroameričanů. Takřka naprázdno vyšel válečný epos Christophera Nolana Dunkerk, který se musel spokojit „pouze“ s oceněním v kategorii nejlepší střih.

Reklama

Doporučované