Hlavní obsah

U Hostivařské přehrady mají vyrůst lázně velikosti Thomayerovy nemocnice

Foto: laznevpraze.cz, Seznam Zprávy

U Hostivařské přehrady v Praze se připravuje výstavba lázeňského komplexu.

Reklama

Východočeské lázně Bohdaneč se chystají dobýt Prahu. U Hostivařské přehrady připravují lázeňský projekt s tisícovkou lůžek. Za firmou stojí protagonisté finančních kauz starých dvě desítky let i odborový boss Jaroslav Zavadil.

Článek

Na březích pražské Hostivařské přehrady se plánuje velkolepý developerský projekt. Na 27 hektarech mají v lokalitě vyrůst městské lázně s kapacitou 1000 lůžek. Součástí projektu za několik miliard korun jsou i veřejná sportoviště a parky.

Záměr připravují Léčebné lázně Bohdaneč, tedy firma, která je kvůli finančním potížím v režimu mimořádné ochrany před věřiteli. Společnost je současně spojená s finanční společností KTP Quantum, která zkrachovala téměř před dvaceti lety.

„Jako dlouholetý provozovatel lázní přicházíme s konceptem Medical Spa, tedy moderním systémem lázeňství, který se mnohem více než na léčení následků, zaměřuje na prevenci a předvídání možných zdravotních problémů,“ popsal vizi mediální zástupce Léčebných Lázní Bohdaneč Jiří Chvojka.

Projekt lázní u Hostivařské přehrady

– 27 hektarů

– 99 370 metrů čtverečních hrubých podlahových ploch

– jeden tisíc lůžek

– 350 zaměstnanců

– 1 595 parkovacích míst

Lázeňská oblast má vzniknout severně od ulice Výstavní na 27 hektarech. To je rozloha šesti Václavských náměstí. Investor na vizualizacích vyzdvihuje hlavně vybudování parku, veřejně přístupných sportovišť, krytého bazénu a koupaliště. Zachované má zůstat i fotbalové hřiště klubu FC Háje.

Zároveň mají v areálu vzniknout budovy, které budou mít dohromady 1000 lůžek. To je jen o šest desítek méně, než kolik postelí má Fakultní Thomayerova nemocnice v Praze-Krči. Developer však ujišťuje, že plánované budovy budou maximálně čtyřpatrové.

Výši plánované investice firma neuvedla. V představených plánech počítá s výstavbou zhruba 100 000 metrů čtverečních hrubých podlažních ploch. To představuje stavební náklady kolem tří miliard korun.

Kromě rozsáhlého parku na místě současných zanedbaných pozemků slibuje investor vybudování veřejně přístupných sportovišť, krytého bazénu a koupaliště. V plánu jsou rovněž lékařské objekty zahrnující léčebný ústav, ambulantní péči a další odborná zařízení.

„V tuto chvíli jsme v přípravné fázi, kdy jsme se ještě nerozhodli o definitivní podobě projektu. Vlastníme minoritu pozemků a jednáme s ostatními vlastníky. Do přípravy jsme dosud investovali nižší jednotky milionů korun, zatím projekt představujeme a zjišťujeme, zda je možné podobnou věc v daném místě uskutečnit,“ uvedl mluvčí Léčebných lázní Bohdaneč.

Lokalita projektu podle něj ještě definitivně vybraná není. Důležité je, zda bude záměr podporovat místní radnice a místní obyvatelé.

„Investor projekt představil vedení městské části, jehož členové následně na investora směřovali řadu otázek ohledně upřesnění podoby a dalších parametrů projektu. Na základě zpracování těchto otázek by měla být vedení městské části představena podrobnější studie projektu, která bude následně projednána orgány městské části a rady městské části,“ sdělila mediální zástupkyně Prahy 11 Anna Kočicová.

Lázně počítají s tím, že do projektu přizvou investora. „Lázně Bohdaneč poskytnou své know-how, odborné kapacity a připraví projekt tak, aby byl proveditelný. Máme zájem lázně provozovat a vybudovat tak zázemí, které Praze chybí. Podobně jako v jiných případech oslovíme finanční investory, samotného stavitele a budeme dále jednat s majiteli pozemků,“ doplnil Chvojka.

Léčebné lázně Bohdaneč

- tržby 259 mil. Kč (k 30. září 2020)

- ztráta 40 mil. Kč (k 30. září 2020)

- vlastník: Médeia Bohemia a. s. (83,97 %) v konkurzu, většinovým majitelem Médeia Bohemia je KPT Quantum (94,99 %) v konkurzu

Léčebné lázně Bohdaneč připravují takto velký projekt v době, kdy jsou kvůli dopadům pandemie od února v režimu mimořádné ochrany před věřiteli. Krajský soud v Hradci Králové v květnu moratorium lázní na jejich žádost prodloužil až do srpna.

„Ochranu před věřiteli vnímáme jako velmi dočasný krok způsobený uzavřením lázní kvůli pandemii covid-19, svým závazkům dostojíme,“ ujišťuje zástupce firmy. Radnice Prahy 11 se tím přesto bude při posuzování projektu zabývat. „I řešení této otázky bude předmětem dalšího jednání orgánů městské části a rady městské části,“ dodala její mluvčí.

Fantom z minulosti

Potíže s plněním závazků nemají jen Léčebné lázně Bohdaneč, ale historicky i jejich majitelé. Vlastníkem Léčebných lázní Bohdaneč je přes firmu Médeia Bohemia společnost KTP Quantum. Tato investiční firma zkrachovala v roce 2002 i s vklady více než 10 000 střadatelů. Firmě svěřili přes miliardu korun. Náhrady pak se státní pomocí vyplácel Garanční fond obchodníků s cennými papíry.

V roce 2002 zbankrotovala i samotná Médeia Bohemia. Obě firmy navzdory svému krachu nadále Léčebné lázně Bohdaneč ovládají. Akcie lázní před více než dvaceti lety nakupovala KTP Quantum právě za peníze klientů. Kromě Bohdanče firma koupila ještě lázně v Jáchymově a Teplicích nad Bečvou.

Kdo je v současnosti konečným vlastníkem Léčebných lázní Bohdaneč, dohledat z otevřených zdrojů nelze. V databázi skutečných majitelů firma zatím není. Za KTP Quantum stál finančník Karel Takáč. Ten byl v kauze KTP Quantum stíhaný za to, že s příslibem vysokého zhodnocení vybíral peníze od klientů, přestože věděl, že závazky nesplní. Takáčovo stíhání zastavila v roce 2013 amnestie prezidenta Václava Klause.

„Otázku majitele a další související témata nemůžeme komentovat vzhledem k probíhající ochraně před věřiteli a konkurzu na mateřskou firmu, ale na projekt lázní v Praze to nemá vliv,“ odpověděl na otázku ohledně ultimátního vlastníka lázní jejich zástupce Chvojka.

Takáč ve statutárních orgánech Léčebných Lázní Bohdaneč od roku 2016 nefiguruje. Přesto do správní rady a následně do dozorčí rady firmy angažoval Jaroslava Zavadila, bývalého šéfa Českomoravské konfederace odborových svazů a do roku 2017 poslance za ČSSD.

„Požádali mě o to majitelé. Když jsem skončil ve Sněmovně, obrátili se na mě pánové Jiří Vitík a Karel Takáč, jestli bych jim nemohl pomoci,“ popsal svou cestu do firmy Zavadil. Na pražském lázeňském projektu ale odborový boss podle svých slov nepracuje.

Reklama

Doporučované