Hlavní obsah

U Japonska se zřítil letoun amerického námořnictva. Zatím osm z jedenácti lidí zachráněno

Letoun C-2 Greyhound amerického letectva se u ostrova Okinawa zřítilVideo: AP

 

Reklama

Letoun amerického vojenského námořnictva C-2 Greyhound s jedenácti lidmi na palubě se dnes zřítil do moře jihovýchodně od japonského ostrova Okinawa, kde se účastnil námořního cvičení. Osm lidí přežilo, po ostatních se pátrá.

Článek

Cestou na americkou letadlovou loď USS Ronald Reagan se zřítil letoun, na jehož palubě bylo 11 pasažérů. V oblasti jihovýchodně od ostrova Okinawa se účastnil americko-japonského námořního cvičení. Podle informací americké armády bylo již zachráněno osm lidí, po zbylých třech se stále pátrá. Na místě jsou stále prováděny pátrací a záchranné operace.

„Loď Ronald Reagan provádí pátrací a záchranné operace. Příčina neštěstí není známa,” uvedla v prohlášení americká sedmá flotila, která má základnu v Japonsku.

Letoun havaroval před třetí hodinou odpoledne japonského času. Japonský ministr obrany Icunori Onodera novinářům řekl, že ho americké námořnictvo informovalo, že příčinou neštěstí mohly být problémy s motorem.

Americkou sedmou flotilu letos v Tichomoří postihla již dvě neštěstí, při kterých zahynulo 17 jejích příslušníků. Velitel flotily viceadmirál Joseph Aucoin byl následně zbaven funkce.

V červnu zahynulo sedm amerických námořníků, když se v japonských vodách srazil torpédoborec Fitzgerald s nákladní lodí plující pod filipínskou vlajkou. V srpnu přišlo o život deset námořníků při nehodě amerického torpédoborce John McCain, který se u Singapuru střetl s ropným tankerem.

Transportní letoun C-2 Greyhound, který dnes havaroval, se využívá k přepravě nákladu vysoké důležitosti, pošty a osob mezi letadlovými loděmi a pobřežními základnami. Letadlo se používá už přes 50 let a má být nahrazeno konvertoplány Osprey.

Reklama

Doporučované