Hlavní obsah

U japonských břehů havarovaly dva letouny americké armády, po posádce pátrají záchranáři

Tankovací letadlo KC-130.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters

 

Reklama

Havárie se stala při doplňování paliva ve vzduchu. Zachránit se zatím podle japonského ministra obrany povedlo jednoho ze sedmi členů posádky.

Článek

Při doplňování paliva za letu havarovaly u jihozápadních břehů Japonska dva letouny americké armády.

Informovala o tom americká armáda. Zachránit se zatím podařilo jednoho pilota, který je ve stabilizovaném stavu, japonský ministr obrany podle Reuters řekl, že šlo o člena bojového letounu F/A-18. Záchranáři našli i dalšího člena posádky, jeho stav ale není znám. O osudu zbývajících pěti členů posádky, které hledají japonské záchranné týmy, nejsou zatím žádné zprávy.

Velení amerických vojsk v Japonsku o incidentu neposkytlo novinářům podrobnější informace.

Bojový letoun F/A-18 a tankovací letadlo KC-130 startovaly ze základny Iwakuni u Hirošimy k pravidelnému tréninkovému letu. Po startu došlo „k mimořádné události“, uvedlo americké velení.

Vyšší počet havárií armádních letounů

Počet havárií amerických vojenských letadel po celém světě v posledních letech stoupá. Téma proto bude projednávat americký Kongres. Kongresmani nárůst počtu nehod nazývají „krizí“ a za jejich příčinu označují nepřetržité bojové úkoly letectva, odkládanou modernizaci, nedostatečný výcvik a stárnoucí techniku. List The Military Times začátkem roku uvedl, že počet leteckých havárií v letech 2013–2017 vzrostl téměř o 40 procent. Podle něj při nich zemřelo nejméně 133 příslušníků armády.

Nehody amerického letectva jsou v Japonsku citlivým tématem, obzvláště pro obyvatele ostrova Okinawa, kde je umístěna největší část amerických jednotek. Řada nouzových přistání a odpadlých částí z amerických letadel v poslední době zvýšila obavy místních lidí o svou bezpečnost.

Reklama

Související témata:

Doporučované