Hlavní obsah

U Jermanové bral 200 tisíc měsíčně. V Ústí dostal úředník auto s řidičem

Jiří Holub skončil začátkem roku ve funkci ředitele středočeského krajského úřadu. Ihned nastoupil na stejnou funkci v Ústí nad Labem.

Reklama

V únoru jel řidič sedmkrát ráno do Prahy pro ředitele krajského úřadu, odvezl ho do Ústí nad Labem a večer zase zpět.

Článek

Jiří Holub, dlouholetý úředník, má štěstí na zaměstnavatele, kteří ho dovedou náležitě ocenit.

Je známý z působení u bývalé středočeské hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) - díky obrovským prémiím od hejtmanky bral jako ředitel krajského úřadu přes 200 tisíc měsíčně, tedy víc než ministr.

Když Pokorná Jermanová na podzim prohrála volby, přestěhoval se Holub do stejné funkce v Ústeckém kraji vedeném rovněž hnutím ANO. A tady, jak nyní zjistily Seznam Zprávy, hned dostal další výhodu: auto s řidičem, které ho vozilo z pražského bytu do práce v Ústí nad Labem a zpět.

Jako ředitel úřadu přitom dostal Holub k dispozici auto - ke služebnímu i soukromému použití. Zároveň se ale nechal vozit do práce a zpět vozem s řidičem.

Když se Seznam Zprávy už v březnu ptaly na ústeckém krajském úřadu, jak často Holub jezdí do úřadu se šoférem, šéfka jeho kanceláře Nikola Jahodová Renerová odpověděla, že se to neví - prý bude jasno až po měsíčním vyúčtování jízd.

Nakonec úřad poslal přehled: celkem sedmkrát to bylo tak, že řidič ráno přijel z Ústí do Prahy, nabral ředitele Holuba a odjel s ním do úřadu. A večer nastartoval auto směr Praha, odvezl šéfa domů a vrátil se do Ústí. Ve dvou dnech pak absolvoval řidič s ředitelem na palubě jen jednu trasu.

Holub nakonec v součtu za soukromé jízdy zaplatil podle krajského vyúčtování 27 718 korun. V částce je započtené březnové cestování přiděleným autem bez řidiče, ale největší položku tvoří právě benzín druhého auta s řidičem a náhrada šoférovy mzdy.

Každopádně únor byl jediným měsícem, kdy ředitel Holub cestoval do práce autem s řidičem. Poté, co zaplatil za dojíždění skoro 30 tisíc korun, přestal se vozit. „Pro úplnost doplňuji, že pan ředitel od měsíce března nevyužívá vozidlo s řidičem,“ dodala šéfka kanceláře Jahodová Renerová.

Co ředitele Holuba k tomuto rozhodnutí vedlo, není možné zjistit. Holub dlouhodobě se Seznam Zprávami nekomunikuje, nezvedá mobil, neodpovídá na e-maily ani na esemesky. Je možné, že mu přeci jen připadalo téměř 30 tisíc měsíčně za dojíždění mnoho. Nebo se rozhodl auta s řidičem vzdát poté, co se Seznam Zprávy začaly o jeho dopravu do práce zajímat.

Holub mlčel i k aféře, která výrazně přispěla k jeho odchodu ze Středočeského kraje. Seznam Zprávy loni napsaly, že kolem bývalé hejtmanky Pokorné Jermanové se pohybovala skupina excelentně placených úředníků. Dodnes není jasné, zač pobírali měsíčně odměny až 85 tisíc měsíčně. Takže s běžným platem zvýšeným o různé příspěvky měli měsíčně třeba i kolem 150 tisíc.

A nejlépe placeným byl mezi nimi právě ředitel Holub, jehož průměrný příjem převyšoval 200 tisíc měsíčně. Holubovi navrhovala a schvalovala odměny přímo hejtmanka Pokorná Jermanová.

Holub byl z titulu nejvyššího úředníka také při tom, když se v roce 2018 uzavíraly na Středočeském kraji externí smlouvy na různé analýzy, monitoringy a PR poradenství.

Například švagrová vysokého úředníka Romana Šuberta měla kontrakt na 45 tisíc měsíčně - podle výkazů práce prováděla mimo jiné monitoring hudebních festivalů nebo sepisovala dodnes nezveřejněné informace o vánočních zvycích. A důležitá věc: 45 tisíc byla odměna za práci na poloviční úvazek. Jiní poradci brali až 75 tisíc měsíčně.

Policie dnes kvůli těmto smlouvám stíhá bývalou šéfku hejtmančiny kanceláře Hanu Mastrini.

Zkraje roku Holub na vlastní žádost ze středočeského úřadu odešel. A hned úspěšně vyhrál v konkurzu na stejnou pozici v Ústeckém kraji, který vede hejtman Jan Schiller (ANO).

Reklama

Doporučované