Hlavní obsah

U jihočeské Hluboké vznikla 150 metrů dlouhá skalní lezecká stěna

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Poblíž Hluboké nad Vltavou dnes zástupci města a destinační společnosti Českobudějovicko-Hlubocko otevřeli 150 metrů dlouhou ferratu, zajištěnou lezeckou cestu.

Článek

Je nad hladinou Vltavy na skále v přírodní rezervaci Karvanice. Přístupná je z cyklostezky i z řeky díky přístavnímu molu. Ferrata včetně mola stála zhruba půl milionu korun, náklady zaplatilo město i lezci, kteří vznik skalní cesty iniciovali. Novinářům to řekli zástupci města.

Hluboká do ferraty investovala navzdory složité ekonomické situaci po koronavirové epidemii. „Je to podpora atraktivity naší turistické destinace a zároveň nová aktivita pro obyvatele Hluboké,“ uvedl starosta Tomáš Jirsa (ODS). Město chce pomocí ferraty také podpořit místní ubytovatele a provozovatele restaurací, které zasáhla koronavirová krize.

Skalní cestu s druhou nejnižší obtížností B zvládnou i lezci začátečníci a rodiny s dětmi. Zatím je otevřený 150 metrů dlouhý úsek, do konce roku přibude dalších 200 metrů. Ferrata pak bude nejdelší v jižních Čechách.

Na skalní cestu v říčním údolí mezi Hlubokou a Purkarcem se lze dostat pěšky nebo na kole po cyklostezce. Dá se připlout i lodí či na paddleboardu, které je možné zaparkovat u přístavního mola.

Ferrata se stala součástí Stezky Vltavy, která sdružuje aktivity podél splavněného úseku řeky od Českých Budějovic po Týn nad Vltavou. „Dlouhodobě zlepšujeme infrastrukturu kolem řeky. Těší nás, že se každoročně zvyšuje návštěvnost na řece, ať už jsou to počty půjčených plavidel nebo lidí, kteří využili pravidelné plavby,“ uvedl předseda destinační společnosti Českobudějovicko-Hlubocko David Šťastný.

Loni proplulo plavebními komorami v jižních Čechách 37 865 lidí, které přepravilo 9507 lodí. Do dat se nezapočítávají ti, kteří volí vyhlídkové plavby po Malši v Českých Budějovicích nebo na Vltavě z Týna do Kolodějů, což je dalších asi 13 000 lidí.

Reklama

Doporučované