Hlavní obsah

Ke kadeřníkovi by mohla vést snazší cesta, připustil ministr

Foto: Shutterstock

Jaké testy bude možné využít u holiče? O samotestech se zatím jen jedná. (ilustrační snímek)

Reklama

PCR test bude sloužit jako doklad o neinfekčnosti sedm dní, profesionálně odebraný antigenní test tři dny. Podle ministra zdravotnictví se uvažuje i nad samotesty s jednorázovou platností.

Článek

Kadeřnictví, masážní salony nebo například pedikúry a manikúry otevřou od 3. května. Nehledě na vývoj epidemické situace. V pátek to potvrdil ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO). Na rozdíl od maloobchodu nejsou takzvané služby péče o tělo podmíněné klesajícím počtem nově nakažených.

Podmínka je na těchto místech jiná: bude povinné se prokázat buď negativním testem, očkováním, nebo imunitou po prodělané nemoci.

Nejpalčivější otázkou přitom nadále zůstává, jaké testy budou moci zákaznici využít a jak dlouho budou platit. Podle pátečního vyjádření ministra zdravotnictví je už jasné, že profesionálně odebraný PCR test bude mít nejdelší sedmidenní platnost. Profesionální antigenní test pak bude sloužit jako vstupenka třeba k holiči tři dny.

„Co se týče amatérsky odebíraných testů, nebo neprofesionálně, zatím jsme nestanovili hranici, ale je pochopitelné, že bude mnohem kratší,“ připustil v pátek Petr Arenberger i možnost samotestů, které by mohly mít jen jednorázovou platnost, a dodal, že tuto otázku ještě projednává s hygieniky.

I tak jde v otázce využití samotestů o posun. Po čtvrtečním jednání vlády totiž vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) popsal, že samotesty nebudou akceptované.

„Budou potřeba antigenní testy z odběrových míst, ale nemusí to být jen oficiální odběrová místa, mohou to být odběrová místa v podnicích. Zjednodušeně řečeno, jsou to antigenní testy hrazené pojišťovnou,“ vysvětloval Karel Havlíček, jak na vládě vytyčili hranice testů, které budou akceptované.

Stačí test ze školy?

Není pak ale jasné, zda by například pro návštěvu kadeřníka s dítětem stačilo, aby mělo test ze školy – protože i v tomto případě se jedná o samotesty, které nejsou hrazené pojišťovnou.

Na dotaz Seznam Zpráv, jestli lze chápat slova ministra Arenbergera tak, že se plánuje využívat i samotesty, mluvčí Ministerstva zdravotnictví Jana Schillerová reagovala, že se o této možnosti zatím jedná.

„Zatím se hovořilo jen o antigenních testech, které jsou zdarma každé tři dny. Přesnou specifikaci zatím Ministerstvo zdravotnictví nevydalo,“ uvedla Jana Schillerová.

Systém prokazování se negativním testem přitom má podle vládou představeného plánu rozvolňování být používaný nejen ve službách péče o tělo, ale například i u amatérského sportování dětí a později v dalších termínech i u využívání ubytovacích služeb, či k návštěvě restaurace, kina a wellness.

Proč PCR mají platit 7 dní?

Ovšem nedořešená není jen otázka samotestů. Pokud se vláda skutečně rozhodne přistoupit k odstupňování délky platnosti jednotlivých testů, bude muset také zdůvodnit proč. Upozornil na to ve svém čerstvém rozsudku Nejvyšší správní soud, když zrušil opatření vyhlášená Ministerstvem zdravotnictví z 12. dubna.

Nad delší platností PCR oproti antigenním testům (u zasedání orgánů právnické osoby) se totiž soudci pozastavili. „Obě metody ověřují zdravotní stav osoby ke konkrétnímu okamžiku, byť s různou mírou přesnosti, a tudíž ani jedna z metod detekce viru nezajišťuje, že daná osoba bude nenakažena po delší dobu,“ stojí v rozhodnutí s dodatkem, že PCR test nezaručuje, že se člověk nenakazí hned druhý den.

Nejvyšší správní soud dále dodává, že je možné, že argumenty pro delší platnost mohou existovat, ovšem musí být v odůvodnění opatření.

Jasno nemají ani kadeřníci

Po možnosti samotestů volá předseda Asociace kadeřníků Václav Pražák, který pro Seznam Zprávy upozorňoval, že zejména v menších městech může být problém nechat se odborně otestovat, a reálně by tak služby mohli využívat jen lidé, co pracují a jsou otestovaní.

Václav Pražák zároveň upozorňuje, že ani kadeřníci nejsou ohledně řešení situace jednotní a někteří se obávají i samotestů.

„Plno kolegů říká, že kadeřnictví není testovací místo a že zase je nebezpečí toho, co by se stalo, kdyby se ukázalo v kadeřnictví, že je člověk pozitivní. Co by se stalo? Šlo by celé kadeřnictví do karantény?“ popisuje Václav Pražák s poukazem, že je potřeba počkat na jasné shrnutí podmínek od vlády. To slíbil vicepremiér Karel Havlíček vypsat po pondělním jednání.

Možnost prokazovat se i antigenními testy kritizuje i Jan Vobořil, advokát a výkonný ředitel lidskoprávní organizace Iuridicum Remedium. „Z toho, co všichni víme, tak vypovídací hodnota antigenních testů je dost sporná, takže co se týče bezpečnosti, tak to nelze komunikovat, že vstupujete do bezpečné provozovny. Vstupujete do provozovny, kde se tímto opatřením snížila pravděpodobnost nákazy, ale rozhodně ne stoprocentně,“ poukazuje Vobořil, který právě v tomto aspektu vnímá i napadnutelnost u soudu.

„Je otázka, jestli přínos toho systému vyvažuje problémy, které to potenciálně způsobuje lidem. Veřejně placené PCR testy by byly smysluplnější,“ dodává Jan Vobořil.

Reklama

Doporučované