Hlavní obsah

U Lennonovy zdi v Praze pokřtili knihu Spolu to dáme!

Foto: Alberto Zamorano, Shutterstock.com

Lennonova zeď v Praze.

Reklama

U Lennonovy zdi v Praze vodou z Vltavy pokřtili knihu Spolu to dáme!, která popisuje projekty, které významně pomáhají během koronavirové krize. Akce se zúčastnily tři desítky lidí včetně autorů Robina Čumpelíka a Lukáše Sochy.

Článek

Publikace popisuje odhodlání, schopnosti, tvořivost a solidaritu české společnosti během první vlny koronaviru, kdy některé firmy přerušily svoji tradiční výrobu, spojily síly a daly vzniknout plicním skenerům, respirátorům či mobilním aplikacím jako eRouška.

„To vlastně ani není kniha, ale takový živý organismus, protože ty příběhy lidí a projektů jsou neustále živé. Týkají se dnešní doby, jara i dneška a dalších týdnů a měsíců. Věřím, že kniha může být obrovským zdrojem inspirace pro lidi, komunity, univerzitní pracovníky i průmyslníky. Samozřejmě to vznikalo v obrovském tempu, takže nejsem sám úplně se vším spokojený, ale jsem strašně rád, že kniha může sloužit lidem,“ řekl Robin Čumpelík.

Kolem publikace se vytvořila unikátní otevřená platforma Atlas 21, která dále pracuje na rozvoji projektů a myšlenek pro budoucnost. Nabízí prostor českým technologiím a jiným počinům, které pomáhají lépe zvládat krizi spojenou s pandemií. Otevřena je také důležité diskuzi o tom, co tady bude po ní. „Chceme touto knížkou ukázat, že příležitostí je hodně a je potřeba mít víru v sebe sama, protože nové myšlení a tvořivost mohou být základními kameny prosperity naší země,“ podotkli autoři knihy.

Jedním z přispěvatelů do publikace je spoluautor technologie Nanospider z Liberce, profesor David Lukáš. „Přeji si, abychom v Čechách byli schopni se vždy a z každé situace dostat sami,“ podotkl.

Knihu doprovází píseň a videoklip Použijte hlavu, kterou nahráli a nazpívali Lucie Páchová, Marta Kloučková, Adéla Michálková, Tereza Pomajslová, Tomáš Kůgel, Martin Novák a Karel Dvořák. „Napsali jsme s Honzou Lstibůrkem písničku, která bude provázet na cestě světem výjimečnou knížku Spolu to dáme! Je poklonou mnohým z těch, kteří nelenili a během pandemie použili svoji hlavu ve prospěch celé společnosti,“ sdělil k písni textař Robin Král.

Reklama

Související témata:

Doporučované