Hlavní obsah

U libyjského pobřeží se podařilo zachránit 140 migrantů mířících do Evropy

Migranty z člunu zachránila libyjská pobřežní strážVideo: AP

 

Reklama

Ve skupině téměř 140 lidí byli muži, ženy i děti různých afrických národností. Po příjezdu pobřežní stráže byli vráceni na námořní základnu ve městě Tripolis. Všichni jsou v pořádku.

Článek

Libyjská pobřežní stráž zachránila v pondělí zhruba 140 migrantů. Na gumovém člunu ztroskotali ve vodách poblíž města Garabulli, asi 70 kilometrů východně od hlavního libyjského města Tripolis.

Po nouzovém volání ve dvě ráno tamního času na místo vyrazila pomoc. „Hledali jsme pět hodin, než jsme našli loď s migranty. Byla ve velmi špatném stavu,“ uvedl Násir Al-Gamúdí (Nasser Al-Gamoudi), velitel libyjského námořnictva.

Dodal, že se podařila zachránit celá posádka člunu a všichni jsou v dobrém zdravotním stavu. Muži, ženy a děti různých afrických národností byli následně vráceni na námořní základnu v Tripolisu.

Libyjské námořnictvo dříve uvedlo, že zachránilo dohromady už 272 migrantů. Při sobotním neštěstí u libyjských břehů však zemřelo 64 migrantů, předtím zprávy hovořily o nejméně 25 mrtvých. Na člunu bylo celkem 150 lidí, téměř devět desítek přežilo.

Minulý rok podle informací Mezinárodní organizace pro migraci, které přinesla agentura ČTK, zemřelo více než 3000 lidí při pokusu o přesun z Afriky do Evropy po moři. Trasa přes Středomoří do Itálie je pro migranty nejnebezpečnější cestou do Evropy.

Libyi sužuje bezpráví od roku 2011, kdy byl svržen a zabit diktátor Muammar Kaddáfí. Kvůli vzniklému chaosu se z Libye stal významný tranzitní bod pro migranty snažící se dostat do Evropy.

Reklama

Doporučované