Hlavní obsah

U Londýna objevili historicky druhý portrét Leonarda da Vinciho

V Anglii nalezli druhý da Vinciho portrét.Video: Filip Kalčák, AP

 

Reklama

Na hradě Windsor nedaleko Londýna se objevil historicky druhý portrét Leonarda da Vinciho. Poprvé se veřejnosti představí v Buckinghamském paláci.

Článek

Při studování písemných materiálů na hradě Windsor západně od Londýna učinil zaměstnanec britské Královské sbírky Martin Clayton historický objev. Mezi písemnostmi nalezl druhý portrét italského umělce da Vinciho na světě. Informoval o tom web britského deníku The Independent.

Skica byla podle Claytona namalována, když bylo da Vincimu přibližně 65. Tedy asi dva roky předtím, než italský umělec v roce 1519 zemřel. Na portrétu se proto podle Claytona tváří melancholicky. „Věděl, že umírá,“ řekl expert pro The Independent.

Dosud jediný známý portrét italského umělce vznikl přibližně ve stejném čase. Širokou veřejností je dílo považované za autoportrét, podle Claytona ale portrét ztvárnil da Vinciho žák Francesco Melzi.

„Když porovnáme tuto novou skicu a portrét od Melziho,“ vysvětloval Clayton pro The Independent, „vidíme jasné známky toho, že je obě kreslil někdo jiný. Elegantní rovný nos, linie brady, která stoupá šikmo vzhůru po tváři k uchu, prstenec padající z knírku ke koutku úst a dlouhé vlnité vlasy. Přesně tak jako v případě portrétu od Melziho. Vyobrazení da Vinciho je podobné.“

„Leonardo byl známý pro své skvěle udržované vousy,“ pokračoval Clayton. „A to v době, kdy se nechávalo zarůst jen pár lidí, tudíž díky němu byly později vousy v módě.“

Nově objevená skica bude od 24. května k vidění v Královské galerii uvnitř Buckinghamského paláce. V listopadu se pak dílo přesune do skotského Edinburghu.

Da Vinci (1452–1519) byl světově proslulý renesanční umělec. Věnoval se malířství, sochařství, hudbě nebo literatuře.

Reklama

Související témata:

Doporučované