Hlavní obsah

U ministra Havlíčka byl porušen bezpečnostní režim. Vyhodil ředitelku kabinetu

Foto: Profimedia.cz, Profimedia.cz

Ministr dopravy Karel Havlíček se dohodl se šéfkou svého kabinetu na ukončení spolupráce.

Reklama

Před několika dny narychlo skončila Stanislava Hojdová jako ředitelka kabinetu ministra dopravy.

Článek

Ministr průmyslu a obchodu a také dopravy Karel Havlíček řídí svůj nový resort jeden měsíc a už udělal rozsáhlé personální změny.

Vláda mu schválila novou strukturu ministerstva a s tím spojený nový výběr všech náměstků, jeden personální zásah však udělal ministr dopravy už předtím. A byl uskutečněn narychlo.

Skončila dosavadní ředitelka kabinetu ministra Stanislava Hojdová. Její odchod ministr Havlíček potvrdil. Vysvětluje jej reorganizací. „Na Ministerstvu dopravy byly, ne úplně logicky, dva útvary – kancelář a kabinet ministra. Ty budeme slučovat v jeden, a s paní Hojdovou jsme se proto domluvili na ukončení spolupráce,“ uvedl Karel Havlíček.

Zároveň je však z jeho dalších vyjádření patrné, že tak úplně standardní rozchod to nebyl.

Stanislava Hojdová předtím, než se na Ministerstvu dopravy v éře Vladimíra Kremlíka stala ředitelkou ministrova kabinetu, pracovala na Úřadu vlády. Byla analytičkou v týmu poradců.

Podle zdrojů Seznam Zpráv ji na dopravu doporučila blízká spolupracovnice Andreje Babiše a pověřená ředitelka Úřadu vlády Tünde Bartha. Ta takový výklad odmítá.

„Znám paní Hojdovou z Úřadu vlády, kde pracovala jako analytička. O tom, že odešla na Ministerstvo dopravy, jsem se dozvěděla až v momentě, kdy tam byla na všem domluvená,“ uvedla Tünde Bartha.

Konec Stanislavy Hojdové na ministerstvu by mohl spíše souviset s příběhem, o němž se v zákulisí mluví. Totiž s tím, že ji ochranka přivolaná alarmem přistihla v ministrově kanceláři.

Ministr Havlíček na dotaz, zda ředitelku v kanceláři přistihl, odpověděl, že nikoli. Na další otázku související s exředitelkou Hojdovou však přiznal porušení bezpečnostních standardů.

„Došlo k porušení bezpečnostního režimu sekretariátu ministra, což se řešilo standardními opatřeními,“ sdělil ministr Havlíček.

Na dotaz, o jaké porušení bezpečnostního režimu šlo, už ministr neodpověděl.

To, že byl odchod ředitelky ministrova kabinetu rychlý, dokládá to, že ještě minulý týden bylo stále její jméno uvedeno na webu ministerstva, avšak na pevné lince už nebyla k zastižení. Od úředníků Ministerstva dopravy se Seznam Zprávy dozvěděly, že bylo její číslo zrušeno.

Podle mluvčího Ministerstva dopravy Jakuba Stadlera exředitelce Hojdové v současné době běží dvouměsíční výpovědní lhůta a v úřadu už nepůsobí. Na webu ministerstva se uvádí, že pozice šéfa kabinetu ministra není obsazena.

Stanislava Hojdová na opakované žádosti, zda by se vyjádřila ke svému odchodu, nereaguje. Na její telefon se sice podařilo dovolat, hovor byl přijat, ale ihned bez představení ukončen.

Reklama

Doporučované