Hlavní obsah

U Moskvy roste mobilní nemocnice pro nakažené, podívejte se

Svět bez obalu: Mobilní nemocnice u Moskvy má pojmout 500-600 osob nakažených koronavirem. Součástí bude i oddělený areál pro personál.Video: Milan Šíma

 

Reklama

V Rusku roste počet nakažených koronavirem. I tamní vláda přijala opatření, mezi která patří uzavření hranic, zavření škol či zákaz veřejných akcí. A začala budovat nová zdravotnická zařízení.

Článek

Zhruba 50 kilometrů jihozápadně od Moskvy začalo Rusko budovat velkou mobilní nemocnici pro ty, kteří onemocní nemocí COVID-19. V zařízení má být asi 500-600 lůžek pro nakažené a také oddělené ubytovací zařízení pro 1000 zaměstnanců nemocnice. Úředníci uvedli, že komplex by měl být dokončen asi za měsíc.

Rusko uvádí, že k 22. březnu evidovalo přes 300 případů nákazy koronavirem. Počet nakažených stoupá a lidé se začínají připravovat na možnou karanténu. Z obchodu tak mizí trvanlivé potraviny. V mnoha obchodech chybí pohanka, kterou Rusové vykoupili. Místní lidé jí říkají grečka - pohanka je totiž považována za velmi zdravou plodinu a je v Rusku velmi populární.

„Pohanka je důležitá jako zdroj železa a lidé by teď měli být silní jako ze železa. To je důvod, proč to lidé kupují, aby dokázali stát na železných nohách a měli svaly jak ze železa,“ říká jeden z kupujících v reportáži pro RFE/RL.

17. března ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že dodávky potravin po celém Rusku fungují bez problémů, a vyzval občany, aby obchody nevykupovali.

Podrobnosti v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

Reklama

Doporučované