Hlavní obsah

U Nového Zélandu uvízlo na pláži 145 velryb, nepřežila ani jedna

U Nového Zélandu zahynulo 145 kulohlavců.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Téměř 150 kulohlavců uvízlo na odlehlé pláži u Nového Zélandu na ostrově Stewart. Nepřežilo ani jedno zvíře. Polovina zemřela ještě než jim byla poskytnuta pomoc. Druhá musela být utracena kvůli špatnému stavu.

Článek

Všech 145 kulohlavců, kteří uvízli u odlehlé pláže na jihu Nového Zélandu, uhynulo, oznámily dnes místní úřady. Nález kytovců u ostrova Stewart oznámil v sobotu večer jeden turista. V tu dobu už byla polovina zvířat mrtvá a zbylé kusy záchranáři podle agentur utratili, protože byly ve špatném stavu a místo nálezu těžko dostupné.

„Pravděpodobnost, že by se ostatní kulohlavce podařilo dostat do vody, byla velice malá,“ řekl podle agentury AFP Ren Leppens z ministerstva, které má na Novém Zélandu na starosti ochranu životního prostředí a historického dědictví. Záchranu kytovců podle něj komplikovala jak izolovanost místa, tak nedostatek personálu a zhoršení stavu zvířat.

Nový Zéland patří k zemím, kde kulohlavci, druh podobný delfínu, uvíznou často. Místní úřady řeší zhruba 80 takových případů za rok, většinou jde ale o jednotlivce. Přesné příčiny tohoto jevu jsou podle AFP neznámé. Mohou být mezi nimi nemoci, pronásledování predátorem, odliv nebo dezorientace.

Nejhorší případ se datuje do roku 1918, kdy na Chathamských ostrovech uvízlo 1 000 kulohlavců. V roce 1985 na Aucklandských ostrovech zaznamenali uvíznutí 450 zvířat. Kulohlavci dorůstají do délky 7,5 metru a v novozélandských vodách se vyskytují v hojném počtu.

Reklama

Související témata:
Kulohlavec černý

Doporučované