Hlavní obsah

U obchodu s rouškami za více než miliardu byl také bývalý politik ANO

Foto: Shutterstock.com

Firma Recea nabídla v březnu státu obchod za 1,1 miliardy - nedostatkové respirátory a roušky. Případ vyšetřuje policie.

Reklama

Policie vyšetřuje byznys spící firmy, která chtěla dodávat respirátory Ministerstvu zdravotnictví. V obchodu vystupoval jako prostředník někdejší člen vedení nemocnic v jižních Čechách.

Článek

Policisté se snaží rozplést pozadí miliardových nákupů na Ministerstvu zdravotnictví během nouzového stavu.

Jeden z těchto obchodů přitom vyčnívá: ministerstvo si na jaře objednalo zboží za 1,1 miliardy od firmy Recea Prague – fakticky spící společnosti, jejíž jednatel je sám zadlužený.

Dlouho přitom bylo známo, že Recea Prague měla objednávky za 300 milionů. To, že nakonec přesáhly miliardu, jak upozornily Seznam Zprávy, se ukázalo teprve nedávno. Stejně jako to, že ministerstvo je nakonec zrušilo, protože firma nebyla schopna respirátory a testy na covid dodat včas a v požadované kvalitě.

Nyní Seznam Zprávy zjistily, že v obchodu mezi firmou Recea Prague a státem vystupoval jako prostředník Petr Novák, někdejší politik z jižních Čech. Jde o bývalého člena hnutí ANO a manažera jihočeských krajských nemocnic, který z tohoto postu odešel po aféře s milionovými odměnami.

„Byli jsme jen sekretářka“

Firmu Recea Prague, která chtěla dodávat zdravotnické pomůcky ministerstvu, řídí podle obchodního rejstříku jednatel Jan Kunc, muž, který má trvalé bydliště na radnici a také 18 exekucí na majetek.

Kunc podle dokumentů uložených v registru smluv letos v polovině března sám oslovil Ministerstvo zdravotnictví a nabídl, že sežene tehdy těžce nedostatkové respirátory a testy na prokázání nákazy koronavirem.

Ministerští nákupčí se mu obratem ozvali a zboží si u firmy Recea Prague objednali. V téhle fázi se pak v obchodu objevuje zmíněný Petr Novák a jeho společnost Pure Project, a to jako spojka mezi ministerstvem a dodavatelskou společností Recea Prague.

„Když to řeknu úplně laicky, my jsme sekretářka,“ popsal Novák roli své firmy.

Tvrdí, že pouze přijímal ministerské objednávky a přeposílal je dál Kuncovi a jeho firmě Recea Prague. „Zpracováváme objednávky. My jsme byli ten prostředník. Nám pošle někdo objednávku a my ji přeposíláme na firmu, která má smlouvu s Ministerstvem zdravotnictví,“ řekl Novák.

Foto: Seznam Zprávy

Petr Novák se před krajskými volbami v roce 2016 objevil na webu ANO s titulem inženýra. Přitom vysokou školu nemá.

Není přitom úplně jasné, proč si podnikatel Kunc na něco takového najal ještě prostředníka.

Ministerstvo poslalo Kuncovi, jak ukazuje rejstřík smluv, pouze devět objednávek. Pravda, v hodnotě 1,1 miliardy, ale nejedná se o nijak složité dokumenty. Ministerstvo ve dvoustránkových objednávkách jen stroze píše, kolik si například přeje kusů testerů, za kolik a kdy mají být dodané do skladů. Plus telefon na kontaktní osoby, které zboží převezmou.

Účast prostředníka by zároveň znamenala, že Jan Kunc nemá ani vlastní asistentku, která mu zpracuje objednávku doručenou z ministerstva. Přitom o sobě už dříve řekl, že se mu v minulosti podařil miliardový obchod – a tyhle peníze vložil do kontraktu s ministerstvem, aby dovezl zdravotnický materiál z Číny.

„Nevím, jaký má firma Recea aparát. To netuším,“ říká na to „prostředník“ Novák.

A proč si podnikatel Kunc vybral právě jeho firmu (která veřejně tyto služby neinzeruje), Novák prý také neví. Ale zřejmě to bylo na doporučení. „Domluvili jsme se, že jim jsme schopni zprostředkovat nějakou komunikaci a administrativu,“ uvedl Novák.

Mercedes a miliony

Jedenatřicetiletý majitel firmy Pure Project se v politice objevil v roce 2014 jako kandidát hnutí ANO pro komunální volby v jihočeském Táboře a byl úspěšně zvolen - ANO se stalo součástí radniční koalice.

Později Novák dostal jednu z nejvyšších funkcích ve vedení jihočeských nemocnic. Když musel v roce 2017 tehdejší hejtman Jiří Zimola (ČSSD) vysvětlovat, proč někteří manažeři v krajském holdingu brali víc než sedm milionů ročně, ukázalo se, že je to i Novákův případ.

„Ano, v nemocnicích beru hodně, ale právě jsem chtěl požádat o snížení,“ řekl tehdy Novák serveru Neovlivní.

Navíc si jako manažer krajských nemocnic nechal krátce po nástupu koupit mercedes za milion (typu CLS 350, dva roky starý, který měl najeto 24 tisíc kilometrů). A místní novináři také vypátrali, že před volbami se v propagačních materiálech ANO objevoval s inženýrským titulem, ačkoli vysokou školu nevystudoval.

Před třemi lety pak Petr Novák ze všech politických funkcí odešel, loni také na vlastní žádost vystoupil z ANO.

Šlo to napřímo, uvedla firma

Na tom, jak vzájemná spolupráce vypadala, se dnes prostředník Novák a firma Recea Prague kupodivu neshodnou. Jan Kunc, zadlužený jednatel společnosti Recea Prague, dřív s novináři komunikoval napřímo. Dnes odkazuje na Lenku Knížkovou, ženu, která je oficiálně zapsaná v rejstříku jako majitelka (v minulosti přitom Knížková novinářům tvrdila, že vše kolem firmy zařizuje právě Kunc).

Knížková v písemné odpovědi pro Seznam Zprávy prohlásila, že Novák a jeho společnost Pure Project ve skutečnosti žádným prostředníkem ani pomocníkem s administrativou nebyli. Všechna komunikace s ministerstvem o dodávkách prý probíhala napřímo s Ministerstvem zdravotnictví.

„Společnost Pure Project s námi jednorázově spolupracovala na dílčí věci týkající se administrativy spojené s logistikou letecké dopravy z Asie do Prahy. Šlo o krátkodobou a jednorázovou výpomoc v době, kdy to bylo velmi časově , organizačně a logisticky náročné, a kdy se pracovalo až 20 hodin denně, aby se v krizové době podařilo včas zajistit zdravotnický materiál z Číny do České republiky,“ napsala Knížková v e-mailu.

Na otázku, proč si vybrala právě Novákovu firmu Pure Proejct (to znamená společnost, která podobné služby nikde veřejně nenabízí), Knížková neodpověděla.

Podnikatel se zlobí, obchod nevyšel

Kolem - nakonec z velké části neuskutečněných - miliardových obchodů ministerstva zdravotnictví a firmy Recea Prague krouží už několik měsíců policie.

U jednatele firmy Kunce byla policie kvůli vyšetřování na domovní prohlídce. „Vše prohledala, zabavila mi osobní počítač a telefony a také originální účetnictví,“ řekl o tom Kunc v červenci Seznam Zprávám, nazlobený, že mu ministerstvo nakonec objednávky stornovalo.

„Snažil jsem se je přesvědčit, že veškeré podklady mám. Pomůcky jsou naprosto v pořádku. A hodlám podat trestní oznámení, protože nechápu, proč mi objednávky stornovali,“ prohlásil už dříve Kunc.

Seznam Zprávy také tento týden napsaly, že exekucemi obtěžkaný Kunc běžně jezdí drahými auty - audi a mercedesem . Majitelka společnosti Knížková tvrdí, že první patří jí, druhé pak do firemní flotily.

Reklama

Doporučované