Hlavní obsah

U Památníku Vojna na Příbramsku vyroste Alej svobody

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

U bývalého vězeňského zařízení pro politické odpůrce komunistického režimu Vojna na Příbramsku vyroste Alej svobody. Její výsadba je naplánována na 13. listopadu.

Článek

„Akci pořádá město Příbram ve spolupráci s Nadací partnerství,“ informovala mluvčí příbramské radnice Eva Švehlová.

Nová alej bude stát podél polní cesty z osady Vojna k osadě Zavržice a Památníku Vojna. Jeden ze stromů má být symbolicky vysazen přímo v areálu památníku.

Příbram podle Švehlové uspěla v grantové výzvě Nadace Partnerství, která výsadbu alejí organizuje již počtvrté. První byla vysazena v roce 2018 při příležitosti oslav 100 let Československa u Řípu, druhá o rok později při výročí sametové revoluce ve Vestci u Prahy a třetí loni u Šatova na Znojemsku.

Čtvrtá Alej svobody přibude na Příbramsku u Památníku Vojna, který se otevřel v roce 2005 jako muzeum obětí komunismu. Vznikl z bývalého tábora pro německé válečné zajatce, jenž se později přeměnil na tábor nucených prací a vězeňské zařízení pro politické vězně komunistického režimu. V současnosti je areál pobočkou příbramského hornického muzea.

„Jsme čtvrtým místem, kde bude Alej svobody vysazena. Vybraná lokalita připomíná temnou historii velmi úzce spjatou se životy řady Příbramanů. Výsadba aleje tedy zcela jistě bude symbolickou poctou těm, kteří na tomto místě prožívali utrpení,“ uvedl starosta Příbrami Jan Konvalinka.

Vznik aleje může veřejnost podpořit účastí na samotné výsadbě nebo prostřednictvím veřejné sbírky. Registrovat se i přispívat je možné přímo na stránkách nadace www.sazimebudoucnost.cz/Alej-svobody.

Reklama

Související témata:

Doporučované