Hlavní obsah

U Pardubic našli nejstarší studnu na světě. Jde o světový unikát

Pardubická studna je ze 6. tisíciletí před Kristem.Video: Soňa Porupková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Archeologové objevili u Pardubic nejstarší pravěkou dřevěnou studnu na světě. Podařilo se jim to při výzkumu pod budoucí dálnicí D35. Studnu teď odborníci konzervují a dělají další analýzy. Až výzkum skončí, mohou lidé objekt vidět ve Východočeském muzeu v Pardubicích. O jejím původu hovořil na Televizi Seznam archeolog Jaroslav Peška.

Článek

Jak stará studna je a jaké znaky jsou pro ni typické?

Ta studna je ze 6. tisíciletí před Kristem. Konkrétně tedy podle dendrochronologické analýzy muselo být použité dřevo k její stavbě skáceno někdy mezi lety 5256 a 5255 před Kristem, takže je více než 7 tisíc let stará, a to, co je na ní ještě nesmírně zajímavé, byť není velkých rozměrů, je skutečnost, že v každém z těch rohových úhlů je vyřezána či „vysoustružena“ drážka, do níž potom byla ta jednotlivá prkna nějakým způsobem zakomponována. Což je technika, kterou jsme vůbec neznali.

A jak významný nález to tedy z hlediska archeologických objevů je?

Tak myslím si, že tady se opravdu jedná o nesmírně významný a důležitý objev. Je to exaktní datovací metodou určeno jako nejstarší studna nejen u nás v Evropě, ale dokonce i na světě. Takže nejedná se o nejstarší dřevěnou strukturu, ty máme jistě starší. Například mezolitické dlabané čluny, ale takto exaktně stanovené stáří pravěké studny, to je opravdu světový unikát.

Jak už jsme zmínili, studna teď bude procházet dalšími analýzami. Můžete upřesnit, co vše se teď bude zkoumat a jaké procesy následují?

V současné době – kromě toho, že je tedy dřevo ze studny na konzervaci, která by měla skončit letos na podzim – probíhá například velmi intenzivní analýza mikromorfologická, analýza na zbytky fosforu, ale také například makro a mikromorfologická analýza po stránce třeba palynologické čili rozbory pylu nebo archeobotanické, tedy veškeré zbytky organických látek, které mohou být ve studni zachovány proto, abychom byli schopni rekonstruovat tehdejší přírodní prostředí.

Reklama

Související témata:

Doporučované