Hlavní obsah

Dva mrtví a desítky zraněných při srážce vlaků. Policie už zadržela strojvedoucího

Foto: Jiří Svoboda, Generální ředitel Správy železnic

Tragédii nepřežili nejméně dva lidé, 24 cestujících utrpělo zranění.

Reklama

aktualizováno •

Při úterní srážce osobních vlaků u Perninku na Karlovarsku zemřeli dva lidé, 24 se jich zranilo. Tragédii vyšetřuje policie, zadržela strojvůdce vlaku směřujícího do Karlových Varů.

Článek

Dva mrtvé a 24 zraněných, z toho devět se středními a těžkými zraněními si vyžádala dnešní čelní srážka dvou osobních vlaků u obce Pernink na Karlovarsku. Počty potvrdil ČTK po skončení zásahu mluvčí karlovarské záchranné služby Radek Hes. „Ve vlacích jelo v době srážky asi 30 lidí včetně vlakového personálu. Policie v případu zahájila vyšetřování pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti. Jednu osobu jsme zadrželi,“ řekla krajská policejní mluvčí Zuzana Týřová. Jde podle ní o strojvůdce vlaku jedoucího do Karlových Varů.

Nehoda se stala asi v 15:10 mezi Novými Hamry a dopravnou Pernink. Osobní vlak z Karlových Varů do německého Johanngeorgenstadtu se srazil s osobním vlakem v opačném směru.

Všichni zranění z vlaků už byli vyproštěni a rozvezeni do nemocnic letecky, sanitkami a ti s nejlehčími zraněními autobusem hasičů. Podle Drážní inspekce cestovalo v obou vlacích 33 lidí včetně personálu. Celkem 15 lidí se zranilo lehce a sedm záchranáři ošetřili na místě.

Mezi zraněnými jsou podle agentury DPA také němečtí občané. Drážní inspekce odhadla škodu na 20 milionů korun.

Reportáž z místa nehody.Video: Šimon Trantina

Podle Jiřího Svobody, generálního ředitele Správy železnic, se jedná o trať, která je postavená na lidském faktoru, nemá další zabezpečení. S objasněním příčin nehody je třeba podle něj počkat na informace od strojvedoucích vlaků, kteří jsou také zranění. Vypovídat bude rovněž dispečer tratě.

„Zraněni byli také naši zaměstnanci,“ potvrdily na Twitteru České dráhy. Hasiči dodali, že poranění utrpěla rovněž většina cestujících.

+10

Hasiči museli na místě vynést zraněné z vlaku. „Včetně zaklíněných osob. Zraněné pak po kolejích přenášeli na nádraží v Perninku, kde vzniklo shromaždiště,“ popsal mluvčí krajských hasičů Martin Kasal. „Až budou všichni zranění mimo místo neštěstí, začne samotné vyšetřování ze strany policie a Drážní inspekce. Až pak se začnou vyprošťovat samotné havarované soupravy,“ dodal pro Seznam Zprávy.

Podle Českých drah, které dopravu na trati provozují, se vlaky měly podle jízdního řádu křižovat ve stanici Pernink. Celkový počet cestujících nebyl odpoledne jasný, vlak z Karlových Varů má kapacitu 85 míst k sezení, vlak RegioShark, který jel do Karlových Varů, může vézt až 120 sedících pasažérů. Později policie upřesnila, že obě soupravy přepravovaly dohromady zhruba tři desítky lidí. Trať je typu D3, kdy je řízení dopravy, jak už bylo uvedeno, na lidském faktoru.

Nehoda se stala necelý kilometr od nádraží v Perninku v hornatém terénu, kde je velmi obtížné zasahovat. Po nehodě jsou obě kabiny vlaků zcela zdemolované.

„Na místě zasahuje sedm posádek z Karlovarského kraje, tři z Ústeckého i záchranáři z Německa. Požádali jsme o pomoc i leteckou záchrannou službu a na místo letí vrtulníky z Ústeckého kraje, z Plzně i z Chemnitzu (Saské Kamenice),“ podotkl odpoledne mluvčí záchranky.

Podle mluvčího Drážní inspekce Martina Drápala je provoz na trati přerušený. „Drážní inspekce bude šetřit příčiny a okolnosti mimořádné události v místě jejího vzniku,“ uvedl Drápal.

Karlovarská nemocnice vyhlásila traumaplán a uvedla do pohotovosti potřebné týmy. „V tuto chvíli jsme už ošetřili pět lehčích zranění a už také přijel hasičský autobus s dalšími devíti zraněnými. Nejtěžší případy jsou převáženy letecky do nemocnic vyšší třídy,“ řekl ČTK vpodvečer mluvčí Karlovarské krajské nemocnice Vladislav Podracký.

Nejvážněji zranění byli letecky přepraveni do nemocnic v Plzni, Ústí nad Labem a německého Zwickau (Cvikova), lehčí případy skončily v nemocnicích v Karlových Varech a Sokolově.

„Řezal jsem dřevo, když jsem uslyšel obrovskou ránu a za chvíli houkání hasičů. Říkal jsem si, že se snad srazily vlaky. Hned jsem běžel k nádraží a 300 až 400 metrů od železniční stanice jsem uviděl soupravy v sobě,“ řekl Karlovarskému deníku muž, který se spolu s dalšími místními obyvateli zapojil do záchranných prací a vynášel z vagonů zraněné, včetně člověka s amputovanou končetinou. „Nic takového jsem nikdy neviděl. Mrazí z toho. Je tady nespočet hasičů, zdravotníků, sanitek, přilétly vrtulníky. Jeden z nich z Německa a odvezl těžce zraněného Němce,“ dodal pro místní list.

Kvůli neštěstí je přerušený nejen provoz na železnici, ale neprůjezdná je i silnice v tomto úseku. Podle informací náměstka karlovarského hejtmana Martina Hurajčíka je aktuálně namísto vlakového spojení zajištěna náhradní autobusová doprava.

„Jsem hluboce zarmoucen zprávou o vlakovém neštěstí na Karlovarsku. Chci vyjádřit soucit s oběťmi tragédie a soustrast jejich rodinám,“ konstatoval ministr dopravy Karel Havlíček.

Kam volat

Karlovarští hasiči spustili informační linku. „Zde se může veřejnost dotazovat na konkrétní osoby, které se staly nebo mohly stát poškozenými mimořádnou událostí. Operátor se bude ptát, kdo volá a v jakém je vztahu k dotazované osobě. Případně bude požadovat další údaje, které pomohou identifikovat poptávanou osobu,“ uvedli hasiči.

Informace z místa mimořádné události se nepřetržitě vyvíjejí a upřesňují podle času a rozsahu události. Při prvním zavolání nemusí být ještě potřebné údaje k dispozici.

Informační linka funguje na čísle 950 380 180.

Volání na informační linku je zpoplatněno podle ceníku operátora volajícího, a to jako volání do neveřejné sítě 950.

Rovněž České dráhy zřídily bezplatnou linku první psychologické intervence 800 100 064.

Reklama

Doporučované