Hlavní obsah

U písemné zkoušky krabice na hlavách, Trumpova webová loupež a svobodný Kurdistán

Den očima Filipa Kalčáka.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Události dne 25. října vybíral redaktor Filip Kalčák.

Článek

Konec pracovního týdne přinesl mezi jinými zprávu z Indie. V jedné z tamních škol ve městě Haveri se rozhodli skoncovat s nekalými praktikami žáků, kteří podléhají „flákačským“ tendencím. Učitelé ve snaze zabránit opisování navrhli studentům, aby si v rámci testování přinesli do školy krabici a před zkouškou si ji dali na hlavu. Mně přijde spíš na hlavu tento bezesporu stimulující a klaustrofobní nápad.

Další nápad dostal Joe Biden, Trumpův rival v prezidentských volbách, a založil si webovou stránku. To ale neměl dělat. Biden chtěl na svou stranu přilákat hispánské voliče, spustil proto kampaň Todos con Biden, v překladu Všichni s Bidenem. V zápalu nadšení si ale jeho tým zapomněl registrovat internetovou doménu se stejným názvem. Chyby okamžitě využili Trumpovi spolupracovníci a doménu zabrali. Zmíněná stránka tak odkazuje na Trumpovu kampaň. 1:0 pro Bílý dům.

Pařížský Louvre mezitím otevírá speciální výstavu o Leonardu da Vincim. K letošnímu pětistému výročí úmrtí italského génia pořádá muzeum retrospektivní expozici, ve které uceleně představí jeho dílo. Kromě da Vinciho obrazů bude k dispozici přes 150 různých náčrtů a rukopisů. Hlavní klenot ale chybí. Mona Lisa zůstává ve své stálé expozici. Trochu mi to připomíná cimrmanovskou hru Hamlet bez Hamleta.

Další zpráva z USA. Automobilka Tesla nově vládne tamní burze. Americký miliardář a vynálezce Elon Musk profituje. Jeho automobilka Tesla disponuje na americké burze nejvyšším tržním oceněním ze všech automobilek. Společnost navíc celosvětově expanduje, nově se otevírá továrna v Šanghaji. Elon Musk dobyl silnice, dobývá vesmír, teď mu zbývá se zamyslet, jak se rafinovaně a ekologicky navrtat pod zem.

Na další události, které s sebou přinesl pátek 25. října, se podívejte ve videu nad článkem.

Reklama

Doporučované