Hlavní obsah

U piva jsme se cítili jako doma, vzpomínal zesnulý veterán a člen RAF Liškutín na válku

Ve věku 98 let zemřel válečný hrdina Miroslav Liškutín. Video: Archiv Jiřího Hoška/Český rozhlas

 

Reklama

Miroslav Liškutín byl stíhacím pilotem, který se za druhé světové války účastnil bojů v řadách britské RAF.

Článek

V Británii zemřel bývalý letec RAF Miroslav Liškutín. Bylo mu 98 let. Liškutín byl jedním z posledních československých stíhacích pilotů z druhé světové války. Účastnil se řady bojů britské RAF. Informaci o úmrtí uvedla na svém Twitteru česká armáda.

Reportér Seznamu Jiří Hošek měl možnost při svém působení ve Velké Británii s Miroslavem Liškutínem strávit půl dne. Seznámil se tak s historií podle něj zasvěceného sympatického veterána.

Miroslav Liškutín zvaný Tony nebo Sir Galahad se narodil v Jiříkovicích u Brna, ale po roce 1948 odešel do Velké Británie a žil v jihoanglickém Farehamu. Svou manželku si našel v Anglii a vychoval s ní dva syny, Miloše a Petra. Ve věku 95 let měl na svém kontě 16 napsaných knih.

Liškutín byl pilotem britské 145. perutě a později československých perutí číslo 312 a 313. Vždy se hlásil jako dobrovolník do akcí, které sice mohly přinést slávu a povýšení, ale také smrt. Vyprávění nositele britských řádů DFC a AFC i české medaile Za hrdinství se také stalo předlohou pro filmový scénář Jana Svěráka. Jeho životní příběh inspiroval postavu stíhače Karla Vojtíška ve filmu Tmavomodrý svět.

Reklama

Doporučované