Hlavní obsah

U Plzně postavili největší sluneční hodiny světa. „Rafičkou“ je téměř 350 metrů vysoký vysílač

Bezvěrovské sluneční hodiny jsou větší než dosud největší známé sluneční hodiny na světě Samrat Yantra v prostorách královské observatoře v indickém Džájpúru.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Nedaleko obce Bezvěrov na severním Plzeňsku byly odhaleny největší sluneční hodiny v České republice a zřejmě i na světě. Stín, který určuje čas, zde do krajiny vrhá vysílač Krašov tyčící se do výšky 342 metrů.

Článek

„Myšlenka vytvořit obří sluneční hodiny z televizního vysílače Krašov mě napadla ve chvíli, kdy jsem poprvé spatřil tuto velkolepou stavbu z ptačí perspektivy,“ popisuje zrod nápadu Václav Sidorjak. Jako pilot motorového padáku si až několik kilometrů dlouhého stínu nemohl nevšimnout.

Sluneční hodiny u obce Bezvěrov jsou největší v České republice. „Dosud držely rekord sluneční hodiny na náměstí T. G. Masaryka v Třešti s gnómonem v délce 8,21 metru. Bezvěrovské sluneční hodiny jsou větší i než dosud největší známé sluneční hodiny na světě Samrat Yantra v prostorách královské observatoře v indickém Džájpúru,“ sdělil Robert Zauer, komisař České knihy rekordů.

Sluneční hodiny se začaly objevovat jako vůbec první hodiny v historii lidstva. „Neví se, kdy vznikly ty úplně první, doložené jsou ale například z Egypta,” říká Ondřej Trnka z Hvězdárny v Rokycanech a Plzni.

Bezvěrovské sluneční hodiny vznikly jako astronomická zajímavost v Manětínské oblasti tmavé oblohy založené na pomezí Plzeňského a Karlovarského kraje v září 2014. Na jejich přípravě a realizaci se podíleli členové Západočeské pobočky České astronomické společnosti.

Reklama

Související témata:

Doporučované