Hlavní obsah

U pobřeží Chorvatska se ukázal obří kytovec

Foto: Blue World Institute

Snímek pořídili vědci z neziskové organizace Blue World Institute.

Reklama

Francie začíná se sklizní vína dříve, v Chorvatsku viděli plejtváka a letní počasí se stále pyšní vysokými teplotami. Před tím posledním je ale někdy třeba se ukrýt, kde pro to najít vhodná místa ve Španělsku?

Článek

Přinášíme vám další díl pravidelného prázdninového seriálu. Každý den od pondělí do neděle se v odpoledních hodinách můžete těšit na rady a zajímavosti Seznam Zpráv z evropských turistických destinací. A to až do 31. srpna.

V Chorvatsku se ukázal plejtvák myšok

Plejtvák myšok, který je také znám jako plejtvák tmavý, je zřejmě druhým největším kytovcem na světě. Jeden takový byl nyní spatřen blízko chorvatské vesnice Starigrad, jeho délka je odhadována přibližně na 15 metrů.

„Díky zprávám mnoha z vás, kteří se k nám při hledání připojili, můžeme s radostí říct, že jsme ho po celém ránu hledání našli poblíž Starigradu,“ cituje web Croatia Week výzkumný ústav Blue World Institute. O plejtvákovi informovala i další chorvatská média, například Jutarjni list.

Vědcům z ústavu se plejtváka povedlo najít v úterý, nepřálo jim ale počasí a velryba brzy zmizela. Podle pozorování odhadují, že šlo o dospělého jedince a že byl v dobrém zdravotním stavu. Strávili s ním jen krátkou dobu, a proto kontrolu provést nestihli.

Kam ve Španělsku utéct před teplem?

Španělská odnož webu The Local vydala text, ve kterém doporučuje, kam se na území Španělska vydat, aby turisté unikli vedru. Na seznamu doporučených míst se nachází celkem 8 lokací, kde by teploty v červenci a srpnu měly být chladnější, než bývá běžný průměr.

Ostrovy Cíes

Tyto ostrůvky jsou mnohým relativně neznámé a nacházejí se u severozápadního pobřeží Španělska. Jejich předností jsou, kromě nízkých teplot moře, také pláže s bílým pískem a tyrkysová voda, která je obklopuje.

Cangas del Narcea

Průměrná letní teplota v tomto národním parku je 19,3 °C. Návštěvníci, kteří touží po stínu, si zde přijdou na své díky přítomné zeleni.

Lago de Carucedo

Lago de Carucedo je jezero v horách na severozápadě Španělska. Ti, kteří ho navštíví, tak o možnost koupání nepřijdou, zároveň se ovšem nebudou muset potýkat s vysokými teplotami.

Zumaia

Toto pobřežní město v severní části Baskicka se proslavilo hlavně v posledních letech. Probíhalo zde totiž natáčení seriálu Hra o trůny. Průměrná letní teplota se zde pohybuje okolo 24,6 °C.

Cercedilla

Asi 57 kilometrů od Madridu, který není tou nejvhodnější destinací pro ty turisty, kteří neholdují rozpáleným městským ulicím, leží obec Cercedilla. Vesnice se nachází v horách a v její blízkosti lidé naleznou přírodní bazény a potoky, ve kterých je možné se zchladit.

Los Alcornocales

Andalusie je známá pro své vysoké teploty, přesto je však možné před nimi i v tomto autonomním společenství utéct. Los Alcornocales je přírodní park, jehož husté lesy a ranní mlha pomáhají udržovat teplotu na 20 °C i v letních měsících.

La Palma

La Palma je nejzelenější a nejhornatější ostrov z Kanárských ostrovů. Zároveň poskytuje příjemné letní teploty a jelikož jeho turistický průmysl je méně vyvinutý než u jiných z této skupiny, je zde také klid.

Aigüestortes

I v případě katalánského pobřeží je nejlepší volbou za nízkými teplotami zamířit do hor. V národním parku Aigüestortes je sice koupání v jezerech a řekách zakázáno, oblast ale nabízí i jiné alternativy zábavy, jako je například horolezectví nebo jízda na koni.

Čechy cestující do této země ovšem brzy čekají komplikace. Od 24. srpna začne platit pro české občany i cizince, kteří do České republiky přicestují právě ze Španělska, povinnost předložit negativní test na koronavirus nebo jít do dvoutýdenní karantény.

Po návratu z Baleár budou Rakušané nově potřebovat test na covid

Rakušané se budou při návratu ze španělských Baleárských ostrovů od pondělí nově prokazovat negativním PCR testem na koronavirus, jinak se budou muset uchýlit do domácí karantény. Oznámil to v úterý rakouský kancléř Sebastian Kurz. Vídeň tak rozšířila omezení cestování na celé Španělsko s výjimkou Kanárských ostrovů.

Jihoevropská země v poslední době eviduje prudší nárůst počtu nakažených covid-19. Stejná omezení rakouská vláda minulý týden narychlo vyhlásila pro navrátilce z celého Chorvatska, za což sklidila od Záhřebu kritiku. Rakušané se pak v neděli ve spěchu hromadně vraceli z balkánské země a způsobovali dopravní komplikace.

„V posledních dnech se situace v celé Evropě, ale i u nás bohužel zhoršila,“ zdůvodnil v úterý Kurz postup rakouské vlády. Opatření se vztahuje na všechny čtyři hlavní ostrovy Baleár, jimiž jsou Mallorca, Menorca, Ibiza a Formentera. Pro cestující z pevninského Španělska do Rakouska omezení platí už od 10. srpna.

Pokud nebudou mít cestující test při návratu, mají si ho nechat udělat v karanténě v následujících 48 hodinách. Kurz vyzval cestující z oblastí, pro něž platí varování, aby se nechali testovat ve stanicích, které k tomu účelu byly zřízeny.

Ve Francii začíná sklizeň vína kvůli počasí předčasně

Jakmile se francouzským vinařům podařilo vyprázdnit sklepy v době, kdy prodej vína kvůli pandemii covid-19 klesl, chystají se je znovu naplnit z letošní předčasné sklizně, která přichází po jednom z nejteplejších jar za posledních 100 let. Píše o tom agentura AFP.

Datum začátku sklizně bylo nutné posunout vpřed o dva až čtyři týdny. Vinaři tak chtějí zabránit tomu, aby byla vína příliš alkoholická, protože vysoké teploty urychlují koncentraci cukru v hroznech. Například v Burgundsku se začalo sklízet téměř o měsíc dříve než loni.

„Doba mezi květenstvím a sklizní se zkracuje,“ poznamenává vinař z departementu Aube Emmanuel Mannoury. „Za posledních deset let už popáté sklízíme v srpnu, letos je to ale poprvé, co skončíme ještě před začátkem září,“ dodává.

Pokud nepřijde na poslední chvíli ničivá bouře nebo se nezhorší suchost půdy, má být ve Francii podle ministerstva zemědělství sklizeň o šest až osm procent vyšší než loni. Daná země je největším vývozcem vína na světě a druhým největším producentem za Itálií.

Reklama

Doporučované