Hlavní obsah

U Podolska na Orlíku platí kvůli sinicím zákaz koupání

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Jihočeští hygienici zakázali koupání ve vodní nádrži Orlík u veřejného tábořiště Podolsko. Ve vodě je příliš sinic. Voda na Orlíku u autokempu Radava má zhoršenou jakost, stejně jako u pláže v Horní Plané na Lipně.

Článek

„Lipenské pláže v Černé v Pošumaví a v Lipně nad Vltavou mají vodu s mírně zhoršenými vlastnostmi,“ sdělila ředitelka krajské hygienické stanice Květoslava Kotrbová.

U Podolska na Orlíku by se lidé neměli koupat od čtvrtku. Je to v letošní sezoně na jihu Čech první takový zákaz od hygieniků.

„V lokalitě je voda nebezpečná ke koupání. Dle aktuálního rozboru voda neodpovídá hygienickým požadavkům, byly překročeny limitní hodnoty třetího stupně ukazatele sinice, dále u ukazatele chlorofyl-a a vytváří se tu vodní květ. Při koupání a vodní rekreaci v této lokalitě hrozí akutní poškození zdraví,“ uvedla Kotrbová.

Zhoršená jakost vody je na Orlíku u autokempu Radava. Znamená to, že je mírně zvýšená pravděpodobnost zdravotních problémů po koupeli, hygienici proto doporučují, aby se poté lidé osprchovali čistou vodou. Ve vodě jsou překročené limity ukazatelů sinic, chlorofylu-a a vodního květu. Podobný stav je u lipenské pláže v Horní Plané a v rybníku Hejtman na Jindřichohradecku. Voda nevhodná ke koupání je ve Staňkovském rybníku poblíž Třeboně.

Reklama

Doporučované