Hlavní obsah

U Sarajeva našli masový hrob s asi bosňáckými oběťmi z roku 1992

Hrob byl nalezen v lokalitě Lokvice na sarajevském předměstí Ilidža.Video: Adam Ryšánek, Reuters

 

Reklama

Na předměstí Sarajeva v pohoří Igman byl objeven další masový hrob s oběťmi válečného konfliktu v Bosně a Hercegovině z let 1992–1995. Ostatky kolika lidí se na tomto místě nacházejí, zatím není jasné, předpokládá se však, že jde o obyvatele muslimské (dnes bosňácké) národnosti z vesnice Donji Hadžići, informovala bosenská média.

Článek

Hrob byl nalezen po dlouhém pátrání a prověřování různých svědectví a indicií svědčících o jeho existenci. Nakonec se přistoupilo k prohledávání prostoru o rozloze dvou kilometrů čtverečních s využitím speciálního technického vybavení.

Hrob byl nalezen v lokalitě Lokvice na sarajevském předměstí Ilidža. Nachází se v obtížně přístupném terénu a během exhumace ostatků bude nezbytná pomoc ženijních expertů, protože v blízkosti se stále nachází zaminovaný prostor, sdělily úřady.

Podle prvotních informací se předpokládá, že na tomto místě jsou schované ostatky obětí muslimské národnosti z obce Donji Hadžići, která leží západně nedaleko Sarajeva. Tito vesničané jsou pohřešováni od léta 1992 a doposud se po nich marně pátralo.

Reklama

Doporučované