Hlavní obsah

U soudu, který řeší Zemanovu pomluvu Peroutky, nastaly další průtahy

Foto: ČTK, ČTK

Prezident Miloš Zeman podle rozsudku nemluvil pravdu o novináři Ferdinandu Peroutkovi.

Reklama

U Nejvyššího soudu se změnilo složení tříčlenného senátu, který rozhodne o dovolání v případu Peroutka. V něm jde o to, zda se stát bude omlouvat za prezidenta Miloše Zemana.

Článek

Spor kvůli výroku prezidenta Miloše Zemana, který podle pravomocného rozsudku nemluvil pravdu o novináři Ferdinandu Peroutkovi, se opět zkomplikoval.

Nejvyšší soud, k němuž byla před rokem podána dovolání, tento týden oznámil advokátům, že se změnilo složení tříčlenného senátu.

„Soudkyni Lucii Jackwerthové skončila u Nejvyššího soudu stáž. Namísto ní bude spolurozhodovat další soudce -– stážista Jan Kolba,“ uvedl mluvčí Nejvyššího soudu Petr Tomíček. Předseda senátu František Ištvánek i druhý člen Vít Bičák budou spor řešit dál.

Tento případ začal poté, co Zeman v lednu 2015 na konferenci k výročí konce holokaustu tvrdil, že novinář Ferdinand Peroutka napsal v časopise Přítomnost článek s titulkem „Hitler je gentleman“.

Jenže to nikdy Zeman nedoložil a Městský soud v Praze řekl, že tento článek novinář nenapsal. Za Zemana by se tak měl omluvit stát (Ministerstvo financí) Peroutkově vnučce Terezii Kaslové. To se zatím nestalo, protože Ministerstvo financí podalo zmíněné dovolání k Nejvyššímu soudu.

„Paní Kaslové, chcete-li Ferdinandu Peroutkovi, se za jasnou lež pronesenou prezidentem republiky nedostalo za více než šest let jakékoli omluvy. Běžný člověk už musí ztrácet naději ve výkon spravedlnosti v naši zemi. A to je bohužel špatná zpráva,“ řekl advokát František Vyskočil, který Kaslovou zastupuje.

Zeman je v této kauze vedlejším účastníkem. Podle jeho obhájce Marka Nespaly nebude mít změna senátu na konečné rozhodnutí vliv.

„Soud rozhoduje jako instituce a personální změny senátu nemají na právní argumentaci stran vliv. Věc bude zcela jistě nalezena právem,“ uvedl Nespala.

Podle mluvčího Nejvyššího soudu Petra Tomíčka musí každý civilní soudce během roku nastudovat zhruba 400 spisů. A tak by se měl i soudce Kolba s kauzou Peroutka seznámit poměrně rychle. Mohlo by to být podle Tomíčka v řádu několika dní. Přesnější ale nebyl.

„Kolik času novému soudci zabere studium spisu, nedokážu zodpovědět,“ napsal Tomíček.

Vyskočil však připomněl, že už minulé řízení dovolání před Nejvyšším soudem trvalo devatenáct měsíců. Tehdy rozhodl, že Kaslová nemá žalovat Kancelář prezidenta republiky, ale právě Ministerstvo financí. Případ tak začal znovu.

„Stávající řízení o dovolání oslaví na konci tohoto srpna rok. Rád bych věřil tomu, že nový člen senátu poměrně komplikovanou problematiku nastuduje skutečně v řádu dnů. Dovolací řízení je neúměrně dlouhé a zásadně se podílí na celém trvání soudního procesu, který byl zahájen na jaře roku 2015,“ podotkl Vyskočil.

Kaslová se svým obhájcem také chtěla omluvu za další dva výroky, které Zeman pronesl v lednu 2015 na konferenci k výročí konce holokaustu.

Prezident řekl, že Peroutka po mnichovské dohodě napsal: „Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky.“ A dále uvedl: „Co vede k této fascinaci intelektuálů naprosto zrůdným učením. Co vede k tomu, že se z doktora Jekylla stává Mr. Hyde?“

Jenže podle pravomocného rozsudku v tomto případě nebylo do práv Peroutky zasaženo. A stát se za ně tedy omlouvat nemusí. Kaslová proto kvůli tomu podala dovolání.

Reklama

Doporučované