Hlavní obsah

U soudu s Nečasovými vypovídala Miroslava Němcová. Nemohu nijak přispět, uvedla

Miroslava Němcová: Nemohu si vzpomenout na žádný moment, kterým bych mohla přispět k objasnění.Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Obvodní soud pro Prahu 1 pokračoval v projednávání kauzy, v níž jsou Nečasovi obžalováni z uplácení bývalých poslanců ODS lukrativními posty ve státní správě.

Článek

V procesu s bývalým premiérem Petrem Nečasem a jeho manželkou Janou vypovídala bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny a místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová.

Obvodní soud pro Prahu 1 pokračoval v projednávání kauzy, v níž jsou Nečasovi obžalováni z údajného uplácení bývalých poslanců ODS lukrativními posty ve státní správě.

Podle obžaloby dostali tehdy poslanci Marek Šnajdr, Ivan Fuksa a Petr Tluchoř od Nečasovy vlády posty výměnou za to, že podpoří stabilizační balíček tehdejší Nečasovy vlády.

Bývalou přední političku ODS Němcovou si soud předvolal proto, že v době údajného korumpování poslanců tato zákulisní jednání kritizovala. V médiích řekla, že jsou „přes čáru”.

Soud proto zajímalo, zda měla o zmiňovaných jednáních nějaké konkrétní informace. To Němcová popřela. Její tehdejší kritika prý byla pouhým politickým vyjádřením a o celé věci nic neví.

„Použila jsem obecně běžné, velmi často používané sousloví. Nic dalšího jsem z toho nevyvozovala, je to zcela běžné vyjádření. Nemohu si vzpomenout na žádný moment, kterým bych mohla přispět k objasnění," uvedla s tím, že u žádných jednání s poslanci kolem balíčku nebyla.

Médiím pak Němcová řekla, že má o celé kauze velké pochybnosti, které začínají už u policejního zásahu na Úřadu vlády, který v roce 2013 předcházel pádu Nečasova kabinetu.

Z obžalovaných přišel v úterý k soudu pouze expremiér Nečas, jeho manželka a další spoluobžalovaný - někdejší náměstek na Ministerstvu zemědělství Roman Boček - se z jednání omluvili.

Soudy řeší celkem tři větve tehdy odstartované kauzy. Ani jeden případ ale zatím není pravomocně ukončen.

V aktuálně řešené kauze se navíc státní zástupci potýkají s velkým problémem. Soudkyně Helena Králová jim totiž na minulém jednání oznámila, že jako důkazy nepřipustí policejní odposlechy, které pokládá za nezákonně pořízené.

Reklama

Doporučované