Hlavní obsah

„Vezmu si od něj autogram.“ Herecká hvězda bude svědčit proti Salvinimu

Foto: Profimedia.cz

Richard Gere během ceremoniálu u příležitosti předání klíče od města Florencie za pomoc uprchlíkům v říjnu 2019.

Reklama

Soudu s italským krajně pravicovým politikem Matteem Salvinim se zúčastní také herec Richard Gere. Salvini čelí mimo jiné obvinění z omezování osobní svobody, když jako ministr vnitra zamezil přistání lodi s migranty.

Článek

Hvězda filmů jako Pretty Woman a známý lidskoprávní aktivista Richard Gere podle právníků neziskové organizace Open Arms souhlasil, že bude svědčit proti italskému bývalému ministrovi vnitra Matteovi Salvinimu. Krajně pravicový politik stane před soudem kvůli tomu, že v srpnu 2019 odmítl nechat přistát španělské evakuační plavidlo s migranty v přístavu v Lampeduse.

Žalobci Salviniho viní ze zanedbání povinností ministra vnitra a omezování osobní svobody. Toho se měl dopustit, když v rámci své tvrdé protiimigrační politiky zamezil přistání plavidla se 147 lidmi na palubě, které pracovníci katalánské organizace Open Arms zachránili při pokusu překonat Středozemní moře. Loď tak musela kotvit nedaleko břehů ostrova Lampedusa, několik osob se skokem přes palubu snažilo dostat na pevninu.

Gere byl v té době se svou rodinou na dovolené v Toskánsku. Když se ale herec dozvěděl o uvázlé lodi u břehů Lampedusy, spojil se s neziskovou organizací a odcestoval na místo, aby pomohl s dodávkami jídla a dalších zásob na palubu lodi.

Dvaasedmdesátiletý Gere se později zúčastnil konference na Lampeduse a ve videovzkazu vyzval k podpoře lidskoprávních organizací.

„Navštívil jsem Lampedusu už před dvěma nebo třemi lety a poznal místní migrační hotspot, takže jsem tu situaci znal z první ruky,“ cituje deník The Guardian herce. „Jsou to lidé, kteří prožili strašné příběhy. Hodně si vytrpěli. Říkají jim migranti, ale jsou to uprchlíci, kteří potřebují pomoc,“ dodal Gere.

Po devatenácti dnech bylo nakonec všem migrantům a uprchlíkům umožněno vstoupit na pevninu. „Budu souzen za to, že jsem bránil svou zemi? Půjdu k soudu se vztyčenou hlavou,“ řekl Salvini médiím. Salvini trvá na tom, že jednal v zájmu obrany hranic Itálie a v souladu s politikou dohodnutou se zbytkem tehdejší vlády.

Minulý týden právníci zastupující organizaci Open Arms zveřejnili seznam svědků připravených svědčit proti Salvinimu u soudu, který proběhne 23. října. Spolu s hercem jsou mezi nimi také ministryně vnitra Luciana Lamorgeseová, ministr zahraničí Luigi Di Maio nebo expremiér Giuseppe Conte.

„Pokud někdo chce proměnit soud v show a chce vidět Richarda Gerea, ať jde do kina, ne k soudu,“ reagoval podle agentury ANSA Salvini na zprávu o tom, že je Gere mezi svědky. „Znám ho jako herce, ale nerozumím tomu, jaké lekce chce dát mně a Itálii,“ dodal exministr vnitra. Herce prý ale požádá o autogram pro svou matku.

Nejde o první podobné obvinění. V květnu tohoto roku ale předběžný soud v Katánii rozhodl, že Salvini nebude souzen kvůli tomu, že několik dní bránil přistání lodě italské pobřežní hlídky Gregoretti, jež měla na palubě zhruba 130 migrantů zachráněných v moři. Plavidlo čekalo na přistání od 27. do 31. července 2019. Zakotvit mohlo až poté, co vláda vyjednala přerozdělení uprchlíků mezi jiné evropské země. Aktuální proces je podle Salviniho politicky motivovaný. V případě prokázání viny ale může politikovi hrozit až patnáct let vězení.

Reklama

Související témata:
Richard Gere

Doporučované