Hlavní obsah

U stolu s prezidentem se servíruje menu za 600, doprovod má jídlo za 139 korun

Kdo, co a proč platí, když k vám prezident Miloš Zeman přijede na návštěvu?Video: Václav Dolejší

 

Reklama

První detailní účet za návštěvu prezidenta v kraji: Ústecký kraj si vyhradil na ubytování a stravování 320 tisíc korun, nakonec mu stačilo o sto tisíc méně.

Článek

Tour Miloše Zemana, při níž prezident každý rok navštíví všechny regiony, platí hostitelé - tedy kraje. Doposud se jen odhadovalo, kolik třídenní návštěva hlavy státu krajskou kasu vlastně stojí, nyní náklady detailně rozkryl Ústecký kraj. Miloš Zeman tam zavítal loni v listopadu.

V registru smluv ústecký krajský úřad transparentně zveřejnil objednávku na ubytování a občerstvení pro celou Zemanovu delegaci. V rozpočtu si na to vyhradil 320 tisíc korun.

Výdajů za návštěvu regionální politici nelitují. „Náš kraj má řadu problémů, jako je například sociální vyloučení či nezaměstnanost. Jsem rád, že se pan prezident o naše problémy zajímá,“ řekl hejtman Oldřich Bubeníček.

Prohlédněte si také video: Miloš Zeman a Joachim Gauck

Gauck a Zeman, v čem je rozdíl.

Na severu Čech pojali pobyt prezidentské delegace jako dvě zakázky. První objednávka s předpokládaným rozpočtem 250 tisíc korun mířila do čtyřhvězdičkového hotelu Clarion.

„Objednáváme u vás zajištění pracovního oběda a večeři hejtmana Ústeckého kraje s prezidentem ČR a hosty, a to vč. nápojů, obsluhy, květinové výzdoby, pronájmu prostor, ubytování, parkování. Jednotlivá menu dle domluvy. Nápoje dle vlastního výběru,” stojí v objednávce, již podepsal Luboš Trojna, vedoucí odboru kanceláře hejtmana.

Rozpis pak vyčísluje konkrétní položky. Prezidentská delegace obsadila na tři dny v hotelu třináct pokojů, jeden za 1 600 korun za noc.

Hlavní a vedlejší stůl

Detailní pohled do objednávky ukazuje, že lidé v delegaci se vždy dělí do dvou kategorií - a to podle stolu, u něhož sedí, a kvality jídla, které dostanou. U hlavního stolu vždy zasedne prezidentský a hejtmanský pár, prezidentův kancléř a někdy i poslanci či senátoři z regionu. Pro ně Ústecký kraj objednal menu za 600 korun.

Doprovod delegace, což je podle objednávky až 90 lidí, se pak musí spokojit s poněkud skromnější večeří - menu v hodnotě 125 korun. Jde například o řidiče prezidentské kolony, nižší úředníky nebo ochranku.

Celkově nakonec Ústecký kraj fakturoval hotelu Clarion o sto tisíc méně - přesně 150 436 korun. „My takovou objednávku dáme na maximum, abychom případně měli rezervu,” vysvětluje krajský mluvčí Zdeněk Rytíř.

Druhá poptávka Ústeckého kraje mířila do hotelu Lev v Lovosicích, které během návštěvy Miloš Zeman také navštívil. Kraj objednal oběd pro sto lidí za 70 tisíc korun, nakonec zaplatil 58 182 korun.

U hlavního stolu zde sedělo 34 lidí a měli menu za 607 korun, u vedlejších stolů sedělo 70 lidí z doprovodu, jimž se servírovalo jídlo za 139 korun.

Menu a benzín pro policii

Ubytování a stravování nejsou jediné náklady prezidentových spanilých cest do regionů.

Další peníze v řádech minimálně desítek tisíc korun na nákup pohonných hmot a na proplácení případných přesčasů jdou na vrub policie, jež prezidentovy výjezdy ve velkém zajišťuje.

Spory o prezidentovy výjezdy se však nevedou ani tak kvůli výši cen.

Zemanovi kritici si stěžují, že jeho tour do regionů je vlastně jeho předvolební kampaní na účet krajské samosprávy.

Zastánci oponují, že hlava státu jen plní svůj slib z inauguračního projevu, kde pravidelné setkávání s občany v jednotlivých krajích avizoval.

Reklama

Doporučované