Hlavní obsah

U Valašského Meziříčí bude protestní pochod kvůli katastrofě na Bečvě

Foto: ČTK

Ilustrační foto.

Reklama

U Valašského Meziříčí na Vsetínsku se v sobotu uskuteční již čtvrtý protestní pochod kvůli loňské ekologické katastrofě na řece Bečva. Pochod je nazván Pochod proti proudu Bečvy aneb fraška J. Klicpery.

Článek

„Touto akcí chceme upozornit na neuspokojivý vývoj v šetření kauzy Bečva, zejména pak na absurdní vystoupení soudního znalce Jiřího Klicpery. Ten, přestože vázán mlčenlivostí, svým mediálním vyjádřením neskrytě ukazuje na areál rožnovské Tesly jako na viníka havárie a ignoruje přitom odborné poznatky o mísící zóně v řece Bečvě pod Dezou. Také si protiřečí v hodnocení kvality odebraných vzorků s jinými soudními znalci a zaujatě bagatelizuje havárii ve firmě Deza, která se stala ve stejný den jako otrava řeky Bečvy,“ uvedl organizátor pochodu Jan Husák.

Ministr životního prostředí Richard Brabec i policie už dřív označili za možný zdroj zářijového úniku jedovatých látek do řeky Bečvy kanál vedoucí z továrního areálu v Rožnově pod Radhoštěm. Ekologická havárie, kterou podle České inspekce životního prostředí způsobily kyanidy, postihla řeku v úseku pod Valašským Meziříčím až po Přerov.

Případ stále prověřuje policie. Čeká na klíčový posudek znalce Jiřího Klicpery, který před nedávnem řekl, že prodloužený termín pro jeho vyhotovení skončí na konci února, lze jej podle něj ale opět prodloužit. Znalec na začátku února v pořadu Reportéři ČT uvedl, že otravu řeky Bečvy nezpůsobila chemička Deza. Koncem ledna v on-line debatě expertů také prohlásil, že viníka zářijové otravy už zná. Konkrétní ale nebyl.

Průvod začne v sobotu v 11:45 u mostu v Choryni. „Pochod bude tentokrát směřovat do oblasti, kde ekologická havárie desetiletí v září loňského roku vznikla. Průvod zakončíme u soutoku, kde bude paralelně probíhat akce Uměním za obnovu Bečvy,“ uvedl Husák. Poslední protestní pochod se konal ve Valašském Meziříčí 24. ledna, zúčastnily se ho zhruba dvě stovky lidí.

Reklama

Doporučované