Hlavní obsah

U vrchního soudu bude kauzy přidělovat počítač. Kvůli případu soudce Sováka

Foto: Profimedia.cz

Zdeněk Sovák byl zatčen loni v listopadu. Podle policie žádal mimo jiné 50 milionů, když vynese verdikt v zájmu společnosti Metrostav.

Reklama

Vrchní soud v Praze má dva soudce stíhané pro korupci. Jeho soudci by se nyní měli na kauzách častěji „točit“. Aby nebylo snadné se je pokusit ovlivnit.

Článek

Před dvěma lety v březnu zatkla policie soudce vrchního soudu Ivana Elischera. Dnes je obžalovaný z úplatků – například že za peníze snižoval tresty dealerům drog.

Článek si můžete také poslechnout v audioverzi.

Loni v listopadu zase skončil ve vazbě Zdeněk Sovák, další vrchní soudce. Podle detektivů chtěl krom jiného snížit trest souzené společnosti Metrostav – výměnou za 50 milionů.

Aby se už podobné skandály neopakovaly, má zařídit nový muž ve vedení pražského vrchního soudu, místopředseda Robert Fremr.

Uznávaný expert na trestní právo, bývalý soudce mezinárodní tribunálu pro genocidu ve Rwandě a donedávna také místopředseda Mezinárodního trestního soudu chce zásadně změnit systém přidělování kauz jednotlivým soudním senátům. A to tak, že o tom, kdo případ dostane na stůl, rozhodne počítač.

„Tak aby nikdo dopředu nevěděl, který soudce bude danou kauzu dělat. To by potencionálnímu pachateli korupce mělo značně zkomplikovat jeho záměr předem si vytipovat soudce, kterého chce ovlivnit,“ popsal Seznam Zprávám Robert Fremr.

Po přidělení případu počítačem by navíc zůstala jasná elektronická stopa a šlo by zpětně zkontrolovat, jestli se spisem někdo nemanipuloval.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Robert Fremr, nový místopředseda Vrchního soudu v Praze a bývalý mezinárodní soudce.

Dnes není systém přidělování práce na Vrchním soudu v Praze náhodný. Ten musí tak jako ostatní soudy zveřejňovat na webu takzvaný rozvrh práce. Tedy informaci, který senát a kdy je na řadě, když na soud přijde nová kauza.

Vrchní soud je odvolacím soudem, takže nižší soudy například přes zvláštní kurýry posílají své kauzy k rozhodnutí. Teoreticky je tak možné spis pozdržet, nebo naopak doručení urychlit tak, aby vyšla řada na toho „správného“ soudce.

Což je podstata případu soudce Sováka: v policejních odposleších nahlas přemýšlí, jak to zařídit, aby případ Metrostavu dostal na starosti právě jeho senát. A aby pak mohl vynést mírný trest a rozsudek se stavební společností zobchodovat.

„Zpětně tak bude možné i vysledovat, zda kauza byla přidělena v souladu s platným rozvrhem práce. Toto automatické přidělávání případů odstartovalo již 1. června na úseku civilním a od 1. ledna 2022 je plánováno v celém rozsahu i na úseku trestním,“ dodal předseda soudu Luboše Dörfl.

Foto: ČTK

Soudce Zdeněk Sovák v policejních odposleších nahlas přemýšlí, jak to zařídit, aby případ Metrostavu dostal na starosti právě jeho senát.

Odvolací senáty jsou trojčlenné, některé jsou zaměřené na hospodářské trestné činy, jiné například na vraždy nebo na drogové delikty. A pak na vrchní soud přichází i mnoho kauz, jež žádnou specializaci nepotřebují.

Právě tyto případy by měl mezi soudce naslepo rozdělovat počítač. Tyto kauzy se tak rozprostřou mezi víc soudců. Opět proto, aby bylo těžší vytipovat si soudce a pokusit se ho ovlivnit.

Obvinění hned dvou soudců vrchního soudu z korupce je na české poměry naprostý extrém. Navíc takto vlivných a vysoce postavených soudců – vrchní soud má konečné slovo, jestli někdo skončí ve vězení, nebo naopak odejde bez trestu.

Nový místopředseda Fremr nastoupil na vrchní soud v dubnu, od té doby už slyšel od kolegů na zdejší úplatkářské případy soudců Elischera a Sováka různé názory.

„Někteří mají ale tendenci hodnotit to jako výjimečné selhání jedince pod vlivem nějakých tíživých osobních okolností a litovat je, už jen pobyt ve vazbě je určitě pro trestního soudce mimořádně citelný. Ale pokud se prokáže, že se trestné činnosti skutečně dopustili, není prostě lítost namístě,“ dodal Fremr.

Soudce Elischer je pro úplatky souzený už třetím rokem, může dostat až dvanáct let vězení. Podle obžaloby ovlivňoval tresty na přání členů vietnamského drogového podsvětí. Soudce Sovák je zatím pouze stíhaný, vyšetřovatelé na jeho kauze stále pracují.

Oba soudci tvrdí, že jsou nevinní.

Reklama

Doporučované