Hlavní obsah

U Vyškova vznikne akvaponická farma za 300 milionů

Foto: Future Farming

Farma v brněnských Heršpicích bude plně v provozu příští rok. Zatím funguje třetina.

Reklama

Společnost Future Farming oznámila záměr výstavby nové akvaponické farmy za stamiliony. Ve skleníku v Letonicích na ploše fotbalového hřiště chce pěstovat hlavně saláty a bylinky.

Článek

V Letonicích na Vyškovsku vyroste na zelené louce jedna z největších akvaponických farem v Česku. Ve sklenících na osmi tisících metrech čtverečních má v plánu vyprodukovat deset tisíc kusů zeleniny denně a 500 tun teplomilných ryb, jako je sumeček africký. Poblíž skleníku vyroste také dvoupodlažní hala na ploše dvou tisíc metrů.

Projekt za necelých 300 milionů korun oznámila společnost Future Farming, za níž stojí investiční skupina GFF. Ta už nyní provozuje vývojové centrum v Kalech a dokončuje výstavbu své první komerční farmy v brněnských Heršpicích.

Do konce příštího roku chce Future Farming proinvestovat 800 milionů korun, přibližně třetinu plánuje získat prostřednictvím dluhopisů.

„Stavba má ambici být vzorovou produkční farmou budoucnosti. Bude postavena na zelené louce a svým vybavením bude patřit k nejmodernějším na světě. Celá farma bude řízena vyspělým SMART systémem, který bude zajišťovat dálkové sledování všech důležitých parametrů,“ uvedla společnost v tiskové zprávě.

Za rok má farma vyprodukovat 1,2 milionu kilogramů udržitelných potravin ročně. Zejména listovou zeleninu a bylinky (bazalka, máta, koriandr, libeček, kopr a petržel) a podle zájmu také klíčky (microgreens). V provozu by nová farma měla být od roku 2024.

Energetická krize nám zvýší vstupní náklady, ale naše plány to nemění. Zdražují i koncové produkty. Nevidíme žádný problém, který by nám to mělo způsobovat.
Martin Procházka, mluvčí Future Farming

Farma v brněnských Heršpicích je v provozu z jedné třetiny. Kompletní výroba má naběhnout v příštím roce. Future Farming staví také první zahraniční farmu poblíž Bratislavy, kterou hodlá zprovoznit v roce 2023.

Obří projekt však zároveň u některých odborníků budí rozpaky. Někteří investoři jsou skeptičtí, protože firma za sebou nemá historii ani výsledky. Dle poslední účetní závěrky za rok 2019 společnost utržila jen desítky tisíc korun a byla ve ztrátě 3,5 milionu korun. Rozpaky budí také dluhopisy za stamiliony, emitované dceřinou společností Aquaponic Farming Technology.

„Pozor, může to být klasická česká dluhopisová bouda, kdy je riziko zabaleno do líbivého závoje dluhopisu, emitent nemá ani historii, ani majetek, ani pozitivní cash flow a je zcela na jeho libovůli, zda bondy splatí, nebo ne,“ uvedl dříve pro SZ Byznys investor Jan Pravda, zakladatel poradenské společnosti Pravda Capital a hedgeového fondu Sanning Capital.

Akvaponické farmy jsou umístěny ve venkovních sklenících, což představuje vysoké náklady na energie. Podle mluvčího Martina Procházky jsou přesto nižší než u hydroponicky pěstovaných farem v uzavřených budovách. Future Farming chce spotřebu pokrýt solárními panely na střechách a ukládáním do vodíkových baterií na zimu, jenomže patrně ještě delší dobu bude závislá na dodávkách ze sítě.

„Energetická krize nám zvýší vstupní náklady, ale naše plány to nemění. Zdražují i koncové produkty. Nevidíme žádný problém, který by nám to mělo způsobovat,“ řekl mluvčí.

Foto: Future Farming

Reportáž z brněnské Future Farming.

Obchody testují zájem o zeleninu z vody

Akvaponie, kde ryby z jedné části vyživují rostliny a naopak, je v Česku stále na startu. Častějším případem jsou vertikální hydroponické farmy. Jejich pěstování, které také nevyžaduje půdu, se věnuje například společnost Čerstvě utrženo nebo firma Bylinky. Dostupné už jsou v některých obchodních řetězcích, například v Albertu.

Akvaponickou farmu u Olomouce už delší dobu provozuje společnost Flenexa, která od roku 2019 pod jednou střechou pěstuje saláty a bylinky a zároveň chová pstruhy a jesetery. Oslnivé výsledky však zatím nemá. Loni utržila přes osm milionů korun a prodělala 213 tisíc korun. V červených číslech byla i v předchozím roce. Výrobky dodává farma také do olomouckého hypermarketu Globus.

Podle ředitele Michala Netolického však farma spíš nestíhá vyrábět. „Komukoli jsme to zatím nabídli, všichni by chtěli. Pokračujeme ve výstavbě a nestíháme produkci. Fungovat to určitě může. To, co vyprodukujete, se vůbec nedává srovnávat s ničím, co tady běžně na trhu funguje,“ řekl redakci SZ Byznys letos v létě.

Hydroponické bylinky pilotně před dvěma týdny zařadil do své nabídky e-shop Rohlik.cz. Jako partnera si vybral německou společnost Infarm a bylinky zatím dováží stovky kilometrů. „Začali jsme s německou firmou, protože se jedná o firmu se zkušenostmi, dobrým jménem i referencemi. Ale uvědomujeme si dopad na ekologii, tak jsme také v jednání s českými producenty - spolupráci s nimi bychom rádi spustili do konce roku,“ říká mluvčí Denisa Morgensteinová.

Také Košík brzy přijde s nabídkou hydroponicky pěstované zeleniny. Mluvčí František Brož předeslal, že obchod sáhne k lokální produkci, ale neprozradil odkud.

Inovativní zemědělství proniká i do měst. Nedávno otevřela svou farmu v Praze na Smíchově v prostoru centra Manifesto společnost GreenTech, která vyvinula pěstební kontejnery vhodné pro malopěstitele. V kontejneru v několika patrech nad sebou roste 3 750 salátů nebo až 3 900 balení mikrobylinek. Firma z kontejneru prodává místním restauracím i lidem z ulice.

Reklama

Doporučované