Hlavní obsah

U žádosti o milost od Zemana byly dva roky staré zprávy lékařů

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

V den, kdy v září nastoupil do nemocnice, zastavil Miloš Zeman stíhání podnikatele obviněného z daňových podvodů.

Reklama

Jedná se teprve o třetí případ abolice, tedy případu, kdy prezident Zeman zastavil trestní kauzu ve stádiu vyšetřování.

Článek

Podnikatel, kterému prezident Miloš Zeman v polovině září zastavil stíhání kvůli vážným chorobám, původně k žádosti o milost předložil jen dva roky staré zprávy lékařů.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

A teprve když doložil aktuální informace o zdravotním stavu, přeposlala ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) jeho žádost na Hrad.

Jak v úterý popsal server iRozhlas.cz, omilostněný podnikatel Pavel Podroužek při osobním setkání nepůsobí dojmem těžce nemocného člověka, který trpí vředy na jícnu, poruchami jater, zánětem slinivky nebo maniodepresivní poruchou. Navíc podle zjištění novinářů řídí své firmy a cestuje do zahraničí.

Šestačtyřicetiletý Pavel Podroužek se díky takzvané prezidentské abolici vyhne policejnímu vyšetřování i případnému soudu – podle kriminalistů má na svědomí daňové podvody zhruba za deset milionů.

Žádost o milost podala Podroužkova matka, která dopis doprovodila čtyřmi lékařskými zprávami z období od července 2019 do února 2020. Žádost pak posuzovalo Ministerstvo spravedlnosti – to je praxe platná od roku roku 2013, kdy ministerstvo nejprve vše „zúřaduje“ a pak pošle na Hrad, kde má prezident finální slovo.

V tomto případě si ale – jak ukazují informace z Ministerstva spravedlnosti – ani ministryně Benešová nebyla jistá, jak na tom později omilostněný olomoucký podnikatel vlastně je. Takže Pavel Podroužek musel dodat další zprávu, tentokrát z 27. července 2021 od své praktické lékařky, v níž byly potvrzeny nepříznivé diagnózy.

„Vzhledem k tomu, že se jedná o citlivý osobní údaj, nemůžeme obsahy lékařských zpráv zveřejňovat. Jen doplňuji, že v tomto konkrétním případě bylo vyhodnoceno, že je naplněna podmínka závažného zdravotního stavu osoby, v jejíž prospěch je o milost žádáno,“ řekl mluvčí ministerstva Vladimír Řepka na dotaz Seznam Zpráv.

Server iRozhlas uveřejnil i dokument, jímž ministerstvo předalo žádost o milost prezidentské kanceláři. Stojí v něm, že Pavel Podroužek například trpí vředy na jícnu, nedostatkem železa v krvi a chronickým srdečním selháním a má také deprese a úzkosti. A vůbec že je celkově „osobou trpící závažným a nevyléčitelným onemocněním“, jejíž „prognóza délky života je nepříznivá.“

„Když jsem vylezl z nemocnice, řekli mi tři čtvrtě roku, a to bylo řečeno nadneseně, ale já si řekl, že se postavím znovu na nohy. Intenzivně pracuju tři hodiny ráno, pak jsou to už mechanické věci, třeba že se s někým potkám,“ řekl Podroužek reportérům iRozhlasu – a víc už nechtěl o prezidentově milosti mluvit.

Milost pro Podroužka je neobvyklá ve dvou ohledech. Zaprvé ji prezident podepsal 14. září, tedy v den, kdy poprvé nastoupil do Ústřední vojenské nemocnice. Prezidentská kancelář tehdy tvrdila, že Zemanovi nic není a že se jedná pouze o plánovanou zdravotní prohlídku.

Zeman nakonec v nemocnici strávil devět dní, opouštěl ji na vozíku a zjevně ne uzdravený. Teprve později při druhé, povolební, hospitalizaci Hrad přiznal, že prezident má vážnou nemoc. Podle zjištění médií mu selhávala játra.

Druhá zvláštnost tkví v samotné milosti. Prezident dosud udělil dvacet milostí – sedmnáct z nich byly případy, kdy lidem odsouzeným v těžkých životních situacích prominul vězení. To ale není Podroužkův případ: u podnikatele zastavil stíhání ve fázi, kdy kauza ani nedošla k soudu.

To se stalo zatím jen dvakrát. V roce 2016 šlo o nesporný případ: muž po mrtvici nebyl schopen vnímat blížící se soudní jednání a dokonce i státní zástupce se přimlouval za to, aby prezident kauzu zastavil.

Druhý případ už tak jasný nebyl. Prezident zrušil stíhání patnáctkrát trestanému muži, který přišel kvůli cukrovce o část nohy a hrozila mu další amputace. „Jde o těžce nemocného člověka, kterému byl proto soudem výkon trestu přerušen. Nešlo o závažnou trestnou činnost a je zajištěna péče,“ uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Tehdejší ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO), přes nějž žádost o milost putovala, ale do dopisu prezidentovi připsal, že nesouhlasí. Mimo jiné proto, že si tento muž přivodil zdravotní problémy částečně sám – neposlechl lékaře a přes varování nenastoupil včas do nemocnice.

Případ podnikatele Podroužka už řeší i policie. Premiér Andreje Babiš (ANO), který podle předpisů připojuje k milostem svůj podpis, řekl, že okolnosti milosti prověří. Dodal, že neměl čas Podroužkův případ podrobně zkoumat.

Milost pro Podroužka připomíná kauza jiného moravského podnikatele, kterou udělil prezident Václav Klaus. Jiřího Kotíka uznaly soudy čtyřikrát vinným z půlmiliardového podvodu – přesto trest nikdy nenastoupil.

Podle Hospodářských novin Klaus v roce 2011 milost zdůvodnil tím, že Kotík má rodinné problémy a že nadto podle expertíz k trestnému činu nedošlo. Posudek expertů-ekonomů ale Hrad tajil, stejně tak nezveřejnil podrobnosti o Kotíkových rodinných potížích.

Reklama

Doporučované